Ексклюзиви
неділя, 05 травня 2019 12:00

Перший бій російсько-української війни: згадуємо, як він відбувався

 

5 травня 2014 року під Слов'янськом відбувся перший великий бій на Донбасі. Це був перший напад на колону українських військових російськими диверсантами та бойовиками.

"Наша колона з Краматорська йшла саме цим шляхом, як ми бачимо, через перехрестя, а назустріч вийшла група прикриття. На цьому перехресті загинули "альфачі" полковник Олександр Аніщенко і майор Руслан Лужевський, прапорщик Віктор Долінський з "Ягуара". Вічна пам'ять", — написав журналіст Юрій Бутусов у Facebook.

  Загиблі бійці "Альфи", які захищали Слов'янськ
Загиблі бійці "Альфи", які захищали Слов'янськ

Бій не був спланований і виявився несподіванкою для українських воїнів. Вони рухалися через Семенівку, коли російські диверсанти спробували атакувати їх бойові машини за допомогою протитанкового ракетного комплексу "Фагот".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Війна на Донбасі: з'явилися останні новини

Зав'язався бій, на боці противника було добре знання місцевості і ефект раптовості. Більшість усіх українських спецназівців реального бойового досвіду справжньої війни не мали. Але завдяки злагодженій підготовці і вмілому командуванню, бійці "Альфи" і "Ягуара" змогли вийти із засідки. В ході боїв було вбито як мінімум 5 бойовиків. На жаль, українські спецназівці також понесли втрати.

Трьох воїнів вбили, 4 офіцерів "Альфи" отримали важкі поранення. Більше. ніж 20 спецназівців з різних підрозділів отримали інші поранення і контузії.

Бійці 34-го батальйону 57-ї мотопіхотної бригади святкують 5-ту річницю створення підрозділу. 4 травня 2014 року утворений добровольчий батальйон на базі мешканців Кіровоградської області. Спершу отримав назву "Кіровоград-2", потім "Батьківщина". В жовтні 2014 року він увійшов у склад Збройних сил України під номером "34".

Зараз ви читаєте новину «Перший бій російсько-української війни: згадуємо, як він відбувався». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути