неділя, 02 квітня 2017 00:10

Відкрили "віджатий" торговельний центр

Відкрили "віджатий" торговельний центр
Супермаркет Varus у Донецьку став Parus

2 квітня 2016 року в Донецьку урочисто відкрили торговий центр "Донецьк Сіті".

Відкрили тільки перший поверх: там розмістився магазин на місці "віджатого" супермаркету Varus. Його назвали "Парус".

Слідом за "Донецьк-Сіті" по всьому місту почали відкриватися "віджаті" магазини. Вони були закриті після захоплення міста незаконними збройними формуваннями 2014-го і відтоді не працювали. Колишній абхазький спортсмен, а нині найманець ДНР Ставрос багателі став директором мережі магазинів "Перший республіканський супермаркет". Так назвали колишні "АТБ". У Луганську вонистали супермаркетами "Народний". Контролює мережу особисто дочка керівника ЛНР Ігора Плотницького. Його дружина завідує супермаркетом "Епіцентр". Плотницький залишив собі контроль над заправками і пунктами обміну валюти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Мій ресторан віджали й подавали там "печінку хохла" - художник розповів, як живе окупована Горлівка

У Донецьку замість "Макдональдса" відкрили фастфуд "ДонМак". Оформлення скопійовано з американської мережі. У ДНР часто переробляють назви під відомий бренд, пише Сегодня. Колишній магазин Mexx став Woxx, а бутик Bona перетворився в Obana, зберігши шрифт і стилістику бренду. Магазини побутової техніки "Фокстрот" і "Ельдорадо" почали називатися "Фокс" і "Ера". "Спортмастер" став "Мастерспорт". Магазини секонд-хенду - "Гумана" і "Хунама" замість популярної "Хумана", - зазначив виданню донеччанин Юрій Костяков.

- 98% фармацевтичного і продовольчого бізнесу на території, контрольованій "ДНР", займають російські компанії, - розповів Радіо Свобода житель Макіївки Сергій Андрєєв. - Це стосується й обладнання для мобільного зв'язку і телекомунікацій. Крім начебто віджатого "Київстару", перетвореного в інтернет-провайдера "Фенікс".

Зберегти український бізнес на окупованій території реально, каже Андрєєв:

- Потрібно платити податки в казну "республіки". Публічно це робити не можна. Тому "Фокстрот" перетворюється в "Фокса", "Епіцентр" - у "Галактику", "Екомаркет" - "Нова-Терра", а "Ашан" став "Сигмою". У більшості цих компаній не змінився навіть персонал. Їх звільнили за українським законодавством і взяли на роботу вже за законами "республіки". Але головне - не в цьому. У Донецьку діє общинно-родовий лад, заснований на зв'язках і хабарах. Загальний принцип: у кого дуло ширше, той і правий.

Магазини, які належали мережі АТБ на окупованому Донбасі, були відразу ж "віджаті" бойовиками, як і інші "ласі шматочки" місцевого бізнесу. Про це розповів екс-мер звільненого Слов'янська Олег Зонтов.

Зараз ви читаєте новину «Відкрили "віджатий" торговельний центр». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути