вівторок, 27 лютого 2018 18:31

Звільнений з полону ультрас розповів, чому виходив на протести і потрапив "на підвал"

Звільнений з полону ультрас розповів, чому виходив на протести і потрапив "на підвал"
"Здав телефон у ремонт, там знайшли чіп для прослуховування" - розповідь екс-полоненого бойовиків. Фото: Informator.media

До протесту підштовхнуло те, що почали говорити, нібито на окупованих територіях немає проукраїнськи налаштованих людей.

Звільнений з полону бойовиків Артем Ахмеров поділився спогадами у інтерв'ю для Gazeta.ua.

"Ми вирішили показати, що тут є такі люди. Які незалякані і не бояться відкрито виражати свої протести", - розповів він.

Хлопець вступив до футбольного сектора "Зорі", яка відзначалася проукраїнськими поглядами.

"Із нашого сектора "Зорі" кілька людей пішло воювати за терористів. Один хлопець був наприкінці 2013 року підписаний на рух. За деякі провинності його відсторонили. Він вирішив перейти до терористів. А інший, дуже дивно, з такою життєвою позицією був, а взимку 2014-го почав тусити з місцевим антимайданом. У їхній "самообороні" був. Згодом воював. Але річ у тім, що на початок бойових дій йому було повних 14 років. Йому дали в руки зброю. Не знаю, що їх надоумило перейти", - розповів Артем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іван Тиренко понад півтора року був у полоні

За словами хлопця, у полон до бойовиків він потрапив випадково.

"Це сталося 10 жовтня 2016 року. У центрі міста на театральній площі проводили мітинг. Я не знав мети мітингу. Пішли туди, бо там виступали творчі колективи. До нас одразу підійшли працівники МДБ у цивільному", - згадує Ахмеров.

За його словами, бойовики представилися поліцією.

"Сказали віддати телефони і паспорти і пройти за ними. Ми відійшли в сторону, за "дім уряду", там нас оточили. Сказали, що нас затримує міністерство "держбезпеки" і ми поїдемо, просто поспілкуємось. Посадили у мікроавтобус, повезли в будівлю колишнього СБУ", - додав він.

Після затримання хлопців розвели по різних кабінетах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чоловік, якого по обміну віддали бойовикам, хоче повернутися в Україну

"Почався допит. У Влада Овчаренка знайшли його сторінку на Twitter, з групою "Луганська хунта". Вони не знали цього. Слідкували за групою, але не знали, що це Влад. Попали пальцем у небо. Наступного дня затримали ще кількох хлопців. Тоді випливло відео зі спаленим прапором", - зауважив Ахмеров.

За словами затриманого, він не знав мотивів арешту.

"Відео справді спливли лише наступного дня. Можливо, вони справді хотіли просто поговорити, але знайшли Twitter Влада і переписку з військовими. Того ж дня порушили кримінальну справу за фактом "державна зрада". Наступного дня ще й інкримінували "наругу" за спалений прапор. "Факти" були об'єднані в одну справу. У моєму телефоні нічого не знайшли. Його повернули. Він не представляв цінності. Коли приїхав у Київ, з ним були певні проблеми. Здав його у ремонт, там знайшли чіп для прослуховування", – додав він.

21-річного Владислава Овчаренко і 20-річного Артема Ахмерова затримали в Луганську за те, що вони палили прапори ЛНР і фотографувалися з символікою кольорів українського прапора. Пізніше їх засудили до колонії суворого режиму за "шпигунство на користь України".

Зараз ви читаєте новину «Звільнений з полону ультрас розповів, чому виходив на протести і потрапив "на підвал"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути