четвер, 12 січня 2023 17:57

Спецтема: Війна Росії проти України

Окупанти знищують міста, ЗСУ мають успіхи – Гайдай розповів про ситуацію

Окупанти знищують міста, ЗСУ мають успіхи – Гайдай розповів про ситуацію
ЗСУ звільняють територію на напрямку Сватово-Кремінна. Фото: eastnews.ua

Більш ніж за чотири місяці важких боїв окупанти фактично знищили Білогорівку, Попасну і населені пункти по лінії від Кремінної – Рубіжне, Золоте, Гірське, Лисичанськ.

Там розбита вся критична інфраструктура. Повністю зруйнована структура водопостачання, сказав глава Луганської ОВА Сергій Гайдай.

"Територію Луганщини умовно можна розділити на три частини: одна частина була окупована ще у 2014 році, друга частина - була окупована без потужних боїв після 24 лютого 2022 року і є частина області, де умовно можна провести лінію від Кремінної - Кремінна, Рубіжне, Золоте, Гірське, Лисичанськ і Попасна. Там 4,5 місяці проходила активна фаза бойових дій. Там деякі населенні пункти як Білогорівка, і вона не одна, і місто Попасна взагалі перестали існувати. Внаслідок постійних бойових дій, обстрілів у нас щоденно були тисячі прильотів: від мінометів до авіабомб", – сказав він.

Росіяни знищили сучасну Кремінську підстанцію, одну з кращих в Європі. Вона була здатна витримати навантаження цілої області.

"Окупанти намагалися щось там ремонтувати, але це більше було для відеокартинки. Після підключення газу почали підриватися будинки, тому що просто пошкоджена інфраструктура", – пояснив Гайдай.

Завдяки автономній інфраструктурі у селах проблем менше. Є складності із заготівлею дров.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Битва за Соледар і Бахмут: аналітики ISW показали свіжі карти боїв

Бої тривають у напрямку Сватово-Кремінна і другий напрямок - територія населеного пункту Білогорівка.

"Чому я кажу "територія"? Там врешті залишилося 100 одиниць ворожої техніки в районі переправи і загинуло близько 500 ворожих бійців, яких наші захисники знищили. Але і до цього, і після цього територію населеного пункту Білогорівка просто руйнували шаленими обстрілами, досі його обстрілюють і важка артилерія, і танки, і авіабомби, і ракети. Чого там тільки немає. Отже, на сьогодні, на жаль, населеного пункту Білогорівка більше не існує", – сказав він.

Наші сили оборони тримають позиції. На напрямку Сватово-Кремінна є успіхи, територію звільняють.

Гайдай закликав не очікувати потужного прориву ЗСУ. Окупанти встигли підготувати міцну лінію оборони і ретельно замінували всю територію.

Захоплення росіянами Соледара на Донбасі не означатиме, що місто Бахмут Донецької області опиниться в оточенні.

Російські окупанти не захопили Соледар, а інформація та заяви про нібито контроль над населеним пунктом, що поширюються ними, не відповідають дійсності, йдеться у новому звіті аналітиків американського Інституту вивчення війни ISW.

Зараз ви читаєте новину «Окупанти знищують міста, ЗСУ мають успіхи – Гайдай розповів про ситуацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути