четвер, 08 квітня 2021 20:23

Обставини змінюються. НАТО може прийняти під прапор Україну - експерт

Обставини змінюються. НАТО може прийняти під прапор Україну - експерт
Назвали сприятливі обставини для вступу України до НАТО. Фото: Цензор.нет

Візит глави військового комітету НАТО Стюарта Піча до України став сигналом про підтримку на тлі ескалації на нашому східному кордоні. Риторика щодо вступу України до Північноатлантичного альянсу перестала бути однобокою. Про це свідчать і заяви західних лідерів, каже Gazeta.ua військовий експерт Валерій Рябих.

Візит є і сигналом РФ. Відбувається гра м'язами між сторонами.

"Зараз відкривається вікно можливостей для поглиблення партнерства із Заходом, в тому числі НАТО. Востаннє нам давали зелене світло у 2008 році на Бухарестському саміті, але тоді все зупинилось через ультиматум Путіна західним партнерам. Те, що країни НАТО упереджені щодо членства України, поки у нас є конфлікт з Росією - штамп російської пропаганди. Є країни-члени, конфлікти в яких переведені в політичну площину, в тому числі завдяки НАТО - Греція, Туреччина. Альянс обережний в формулюваннях щодо бажання прийняти Україну, щоб не подразнювати Росію, як свого основного противника. Але коли позиції РФ погіршаться, можуть прийняти під прапор Україну", - пояснює.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ще одна країна заговорила про план дій для членства України в НАТО

Саме зараз складаються зручні для нас часи щодо вступу в НАТО, вважає експерт.

"Ми зробили багато підготовчої роботи. Навіть ту, що інші країни роблять в межах Плану дій щодо членства. Армія вже майже готова. Підготовку підрозділів тривалий час здійснюємо за стандартами НАТО, налагоджується система управління. Ми є чи не найбільш підготовленими з числа країн, які вступали раніше. У Польщі переозброєння триває. Там залишається багато радянських бойових машин піхоти, бронетранспортерів, танків, які потребують оновлення. Українська армія є зараз однією з найсильніших в Європі. За міжнародними оцінками у світі на 25-му місці. Але місце може бути і вище. Не враховують вмотивованості бійців як вирішального фактору на реальному полі бою. Треба віддати також належне, що наша армія веде бойові дії 7 років і стикається з надсучасним озброєнням", - каже Рябих.

Історія наших відносин тривала, зауважує.

"Україна в числі перших увійшла до програми Партнерство заради миру і була найбільш активним членом, що долучався до міжнародних операцій Альянсу. Торік отримали статус Партнера з розширеними можливостями. Це обмін розвідувальною інформацією, коригування дій у політичній і військовій площинах. Можемо також отримати статус Основного союзника США поза межами НАТО, який має Ізраїль, Японія, Південна Корея. За нової адміністрації у Штатах шанси вищі, ніж ще рік тому".

Глава Військового комітету НАТО, головний маршал авіації Стюарт Піч прибув в Україну з робочим візитом. У Львові він зустрівся з головнокомандувачем Збройних сил України генерал-полковником Русланом Хомчаком, повідомляє Генеральний штаб ЗСУ. Сторони обговорили ситуацію на Донбасі і загальну обстановку з безпеки в регіоні.

Зараз ви читаєте новину «Обставини змінюються. НАТО може прийняти під прапор Україну - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути