Ексклюзиви
пʼятниця, 09 жовтня 2020 06:30

ОБСЄ на Донбасі готова бути посередником, а не арбітром - голова місії

ОБСЄ на Донбасі готова бути посередником, а не арбітром - голова місії
ОБСЄ визначилася з роллю на Донбасі. Фото: Укрінформ

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ готова сприяти подальшій координації між сторонами конфлікту на Сході України задля досягнення мирного врегулювання, однак місія "не може стати арбітром".

"СММ може підтримати подальшу координацію між сторонами у рамках своєї функції сприяння діалогу, якщо сторони цього попросять. Однак СММ не може стати арбітром", - заявив голова Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Яшар Халіт Чевік під час свого звернення до Постійної ради ОБСЄ.

Голова місії ОБСЄ нагадав, що низка заходів, узгоджених Тристоронньою контактною групою 22 липня, все ще залишаються нереалізованими.

Нещодавнє зменшення рівня насильства на Донбасі, після прийняття ТКГ додаткових заходів щодо посилення режиму припинення вогню, ще раз демонструє, що "за умови наявності політичної волі можна досягти конкретних результатів на місцях". За його словами, після початку дії додаткових заходів 27 липня жодного цивільного не було вбито чи поранено внаслідок обстрілів чи перестрілок.

Досі залишаються обмеження, накладені на лінії зіткнення підконтрольними Росії збройними формуваннями, що суттєво перешкоджає переміщенню місії в райони, не контрольовані урядом України. Цей факт, а також постійні обмеження свободи пересування, переважно у непідконтрольних уряду районах, та обстріли і "глушіння" безпілотників, значно обмежує можливості місії з моніторингу та звітування про безпекову ситуацію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна не зможе повернути території дипломатично, маємо воювати, як Азербайджан

Раніше глава Офісу президента Андрій Єрмак допустив, що зустріч радників лідерів "нормандського формату" відбудеться наступного тижня в відеоформаті.

Зараз ви читаєте новину «ОБСЄ на Донбасі готова бути посередником, а не арбітром - голова місії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути