Ексклюзиви
пʼятниця, 20 грудня 2019 10:11

Обмін гальмується, бо утримувані не хочуть повертатися в ОРДЛО - росЗМІ

Обмін гальмується, бо утримувані не хочуть повертатися в ОРДЛО - росЗМІ
Близько 40 осіб відмовилися брати участь в обміні і повертатися на окуповані території Донбасу. Фото: glavcom.uа

Кілька десятків людей, яких Київ готувався передати представникам ОРДЛО, з різних причин попросили виключити їх із обмінних списків.

Про це повідомляє російське видання "Коммерсант" із посиланням на джерела у Тристоронній контактній групі.

Цю обставину називають додатковою проблемою у переговорах про новий "великий обмін" полоненими між Києвом і так званими ДНР і ЛНР.

За словами одного з джерел, близько 40 осіб із тих, кого українська сторона готувалася передати Донецьку й Луганську, відмовилися брати участь в обміні і повертатися на окуповані території Донбасу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бойовики зменшили кількість людей на обмін

За даними російського видання, "жорстка вимога Луганська" юридично "очистити" від кримінальних справ усіх, хто підлягає обміну, стала однією з причин того, що 18 грудня на засіданні ТКГ не вдалося узгодити проведення обміну.

Також за інформацією джерел, спочатку під час переговорів про обмін йшлося про те, щоб перевірку добровільності відмови, якої вимагали сепаратисти, здійснили представники Міжнародного червоного хреста. Однак представники терористичних ДНР і ЛНР виступили проти цього і наполягли на тому, щоб перевірку здійснив координатор підгрупи ТКГ з гуманітарних питань Тоні Фріш, адже до нього у них є довіра.

Один зі співрозмовників видання повідомив, що Фріш зможе приступити до перевірки лише після католицького Різдва, яке відзначається 25 грудня.

Тристороння контактна група на переговорах в Мінську не домовилася про обмін утримуваними особами за формулою "всіх встановлених на всіх встановлених".

Зараз ви читаєте новину «Обмін гальмується, бо утримувані не хочуть повертатися в ОРДЛО - росЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути