пʼятниця, 17 листопада 2017 17:41

Обмін полоненими: Путін грається в "доброго миротворця" - експерт

Обмін полоненими: Путін грається в "доброго миротворця" - експерт
Якщо Путін сказав, щодо Нового року відбудеться обмін, значить він це зробить. Фото: politico.eu

Нещодавно президент РФ Володимир Путін через Віктора Медведчука і терористів ОРДЛО заявив, що готовий до обміну полоненими.

Ситуацію прокоментував військовий експерт і волонтер Юрій Касьянов.

Він розповів, чи є шанс звільнити полонених до Нового року, як про це раніше заявила Ірина Геращенко.

"Звільнення наших полонених залежить від "доброї волі" Кремля і Путіна. Як ми бачимо, Путін проявив ініціативу устами свого агента в Україні, Медведчука, який разом з Патріархом Кирилом попросив його про звільнення наших полонених. Я думаю, що Путіну це потрібно у політичних цілях, щоб перед Заходом виглядати білим і пухнастим миротверцем. Шанси обміну є, і вони високі", - розповів експерт.

Він зауважив, що крок до обміну полоненими можна розцінювати, як спробу зняти санкції.

"Ще Путін таким чином показує проросійсько налаштованому населенню в Україні, що він добрий миротворець: захотів - звільнив, не захотів - не звільнив. Від нього все залежить. І Заходу він подає сигнал, що будь-що по війні на сході України потрібно вирішувати через Кремль", - зауважив Касьянов.

Раніше ватажки терористів ЛДНР розцінили дзвінок Путіна до них, як визнання їхнього статусу і псевдореспублік.

"Який може бути статус у бандитів?! Навіть в очах Путіна вони ніхто. Просто люди, яких він там поставив, і які собою прикривають там правлячу владу російських військових. Ці статуси нічого не означають", - розповів волонтер.

Касьянов зауважив, якщо Путін сказав, що до Нового року відбудеться обмін, значить він це зробить.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заступник голови місії ОБСЄ планує зустрітись з лідерами бойовиків

"І схоже, що це йому потрібно для якихось цілей саме зараз. Якби йому це потрібно було під президентські вибори, він почав би після Нового року", - наголосив він.

"Йде якась довгострокова гра, у якій торгують полоненими для отримання політичних дивідендів. На жаль, ми йдемо в фарватері політики Москви, тому не створюємо ніяких політичних чи військових приводів. У цій грі ми не ведемо - нас ведуть. Тому можемо тільки здогадуватися, що в голові у Путіна", - резюмував експерт.

Бойовики хочуть обміняти 74 полонених українців на більше як 300 бойовиків. Експерт зазначив, що навіть такий обмін є рівноцінним.

"Головне, щоб наші хлопці повернулись додому. Скільки ми віддамо в замін терористів - немає значення. Та хоч тисячу. Люди, які роками знаходяться у полоні повинні повернутися додому. Держава має піклуватися про них і суспільство. Має бути, як в Ізраїлі, коли одного солдата міняють на 2-3 тисячі палестинських терористів. Це має говорити про те, що вартість життя солдат для нас дуже висока. І для ворога. Він має це розуміти", - додав Gazeta.ua Юрій Касьянов.

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков спростував заяву Медведчука щодо обміну полоненими. 15 листопада Віктор Медведчук звернувся до Володимира Путіна з проханням звільнити українських полонених, які знаходяться на території ОРДЛО.

Зараз ви читаєте новину «Обмін полоненими: Путін грається в "доброго миротворця" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути