вівторок, 03 березня 2020 17:18

Нідерланди таємно готували військову операцію на Донбасі після катастрофи MH17 - ЗМІ

Нідерланди таємно готували військову операцію на Донбасі після катастрофи MH17 - ЗМІ
Нідерланди планували відправити в Україну тисячу військових. Фото: ANP

Нідерланди планували відправити тисячу бійців, щоб забрати останки жертв катастрофи літака MH17.

Уряд країни готував військову операцію, пише голландське видання Telegraaf.

Однак в останній момент уряд скасував операцію.

Катастрофа сталася в четвер 17 липня, і протягом найближчих днів прем'єр Марк Рютте здавався безсилим, оскільки ситуація з репатріацією загиблих не прояснялася. Водночас бойовики на Донбасі зібрали останки жертв і використовували їх як інструмент для ведення переговорів з Україною. За даними Telegraaf, у кулуарах нідерландської влади таємно опрацьовувався варіант військового втручання. Зокрема, з 20 липня в армійському штабі проходили зустрічі з планування операції на Донбасі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 13 свідків у справі MH17 засекретили і дали їм кодові імена

План полягав у тому, щоб тисяча військових 1-ї аеромобільної бригади увійшла в район катастрофи з легким озброєнням, яке помістилося б у рюкзаки. Передбачалося, що вони самостійно могли б зайняти позиції та утримувати контроль над територією площею 35 кв. км. При цьому нідерландські військові мали забезпечити можливість роботи слідчих. Не виключено, що Австралія була готова теж послати на Донбас тисячу військових.

Підготовка почалася 20 липня. Остаточне рішення мали оголосити увечері 23 липня.

Але вже у вівторок, 22 липня, поїзд з останками людей прибув з Тореза Донецької області до Харкова. Наступного дня перший літак ВПС Нідерландів евакуював їх з України. На сході України залишилася судово-медична експертиза, Нідерланди в підсумку вирішили направити туди 40 неозброєних поліцейських.

Голова спільної слідчої групи Фред Вестербеке заявив, що вони мають свідка запуску ракети, якою 17 липня 2014-го збили малазійський Boeing рейсу MH17.

Зараз ви читаєте новину «Нідерланди таємно готували військову операцію на Донбасі після катастрофи MH17 - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути