Ексклюзиви
вівторок, 07 квітня 2020 12:59

Назвали умови, за яких знімуть санкції з Росії

Назвали умови, за яких знімуть санкції з Росії
Санкції проти Росії можуть зняти, якщо вона виведе війська з України. Фото: shutterstock

Екс-посли США в Україні у зв'язку з пандемією Covid-19 запропонували скасувати міжнародні санкції проти РФ, якщо вона виведе війська з України. Про це заявили екс-посли США в Україні Вільям Тейлор, Стівен Пайфер і Джон Гербст.

"Оскільки поширення коронавірусу і падіння цін на нафту все більше позначається на Кремлі, США і їхні союзники повинні запропонувати скасувати міжнародні санкції проти Росії, якщо Путін завершить свої військові вторгнення в Україну. Президент Трамп і Конгрес можуть просувати інтереси Америки і світу сміливим кроком, що сприяє припиненню цієї війни. Адміністрація Трампа і Конгрес повинні скористатися цим зручним випадком", - написали дипломати у спільній статті, опублікованій на сайті National Public Radio.

У матеріалі наголошується, що міжнародне співтовариство виступило проти атакування Москви економічними та іншими санкціями, які спричинили зниження економічного зростання Росії на 1% щорічно, починаючи з 2014 року. Ціни на сиру нафту, "основу російської економіки", зараз досягли 18-річного мінімуму, а на викопне паливо припадає понад 60% експорту Росії.

"Глобальна рецесія, що насувається, завдасть ще одного удару по російській економіці. Зараз більше, ніж ніколи, Росія потребує припинення санкцій. Як показала двопартійна політика США, вихід Росії з дорогої війни в Україні - це спосіб зняття санкцій. Угода про виведення (військ) звільнила б ресурси і в Росії, і в Україні для боротьби з коронавірусом", - вважають дипломати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна не дозволила зняти санкції з РФ - Кулеба

Вони пояснили, що тоді як багаторічна дипломатія з метою завершити війну в Україні зайшла у глухий кут, зараз сильний поштовх із боку США міг би допомогти вийти з цього глухого кута, а криза через коронавірус може дати Кремлю підставу для згоди.

"У тісній співпраці з лідерами Німеччини, Франції та України президент Трамп повинен запропонувати президенту Путіну припинити бойові дії, повернути Донбас і міжнародний кордон під суверенітет України і скасування санкцій, накладених на Росію за її вторгнення на Донбас. Якби Путін був готовий піти з Криму, інші санкції, введені проти цієї незаконної анексії, також могло б бути скасовано. Але основні заходи покарання спрямовані проти агресії Москви на Донбасі, і Захід може скасувати їх, зберігаючи санкції проти Москви за її захоплення Криму", - вважають Тейлор, Пайфер і Гербст.

За їхніми словами, основи угоди - "якщо не порядок їх застосування" - було визначено в так званих Мінських угодах між Україною, Росією і ОБСЄ: припинення вогню, підтверджене ОБСЄ виведення очолюваних Росією сил, повернення кордону під український контроль, місцеві вибори і деякі заходи децентралізованого прийняття рішень для всіх адміністративних регіонів України.

Для забезпечення безпеки під час цього процесу дипломати пропонують спільне патрулювання української та місцевої поліції, що працює на окупованій території Донбасу, і патрулювання міжнародного українсько-російського кордону миротворцями, а не російськими військовими.

"Президент Трамп за підтримки президента України Володимира Зеленського повинен зуміти переконати Конгрес скасувати санкції за Донбас, чітко даючи зрозуміти, що їх буде введено знову, якщо Путін не дотримає свого слова щодо угод", - кажуть посли.

Ці ж умови повинні були б підтримати консенсус між Сполученими Штатами, їхніми європейськими партнерами і союзниками по НАТО. За двопартійної та трансатлантичної підтримки президент Трамп зміг би безпосередньо взаємодіяти з президентом Путіним, вважають посли.

Санкції не перешкоджають Росії постачати гуманітарну допомогу для протидії коронавірусній інфекції. Про це під час онлайн-брифінгу сказав речник із закордонних справ і політики безпеки в Європейській службі зовнішніх зв'язків Петер Стано.

Зараз ви читаєте новину «Назвали умови, за яких знімуть санкції з Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути