Ексклюзиви
вівторок, 11 червня 2019 20:25

НАТОвська зброя і підготовка - хто такі марксмени ЗСУ
13

У 2018 році в Збройних силах України з'явилась нова спеціальність — марксмен - піхотний снайпер, який працює на малих і середніх дистанціях невідривно від свого взводу. З англійської "designated marksman" - дослівно перекладається, як "призначений стрілець".

Як відбирають навчають та мотивують українських "снайперів для піхоти", як їх вже встигли охрестити, розбирався кореспондент Gazeta.ua.

Марксмен покликаний закрити проміжок між стрільцем і снайпером від 300 до 800 метрів
Фото: Анатолій Гаєвський
Розвідників, стрільців-снайперів до школи марксменів відравляють з різних підрозділів ЗСУ
Наприкінці кожного тижня навчання бійці складають проміжний залік
 Хто склав залишається, а хто ні, покидає курс
Самозарядний карабін UAR-10, виготовляється українською фірмою "Зброяр". Створений на базі американської гвинтівки AR-15/M-16 під набій калібром 7,62х51 NATO. Комплектуються американськими оптичними прицілами Vortex або Bushnell.

Снайпери працюють на відстані з 800 метрів. Стріляють з високоточних гвинтівок. А звичайний боєць стріляє на 300-400 метрів. Марксмен покликаний закрити ось цей проміжок від 300 до 800 метрів. А головне, якщо снайпери діють окремо, то марксмен - штатний стрілець у кожному взводі.

Підготовку марксменів для ЗСУ розпочали у грудні 2018-го року в 169 навчальному центрі "Десна" на Чернігівщині. Спочатку для цієї ж школи підготували інструкторів за стандартами НАТО.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стало відомо, скільки коштує щомісячне забезпечення одного українського військового

"Я пройшов відбір, далі закінчив навчання у школі підготовки снайперів з литовськими та канадськими інструкторами", - розповідає Вадим Авраменко сержант-інструктор школи снайперів. Сьогодні готує до випуску вже третій курс.

Розвідників, стрільців-снайперів до школи марксменів відравляють з різних підрозділів. Спочатку майбутні курсанти проходять відбір: тест на знання стрілецької зброї і основ стрільби, з володіння зброєю. Лише після заліку з практичної стрільби сумуються результати і відбираються бійці, які стають курсантами школи.

На перший курс прийшли більше 120 бійців, залишилось 40

"На перший курс прийшли більше 120 бійців, - каже Вадим Авраменко. - Залишилось 40, а закінчили курс лише 17. На другий курс прибуло 40 бійців, залишилось 20, марксменами вийшли 17. Є відповідні критерії, яким повинен відповідати курсант. Але якщо бійцю трохи не вистачило балів - у нього є можливість приїхати на наступний курс".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ребрендинг української армії: за що відповідатимуть сержанти

Наприкінці кожного тижня навчання бійці складають проміжний залік.

"Перші три тижні бійці працюють з автоматами АКМ, або АКМ ТК (Тактична модернізація автомата АКМ вінницьким КНВО "Форт" - Gazeta.ua). Перший тиждень навчаються стрільбі на дистанції 200-300 м, наприкінці складається відповідний залік. Хто склав залишається, а хто ні, покидає курс".

На екваторі навчання, бійці здають контрольний залік по "АКМ-у" і переходять до навчання з гвинтівками UAR-10.

Автор: Анатолій Гаєвський
  Самозарядний карабін UAR-10, виготовляється українською фірмою "Зброяр". Створений на базі американської гвинтівки AR-15/M-16 під набій калібром 7,62х51 NATO. Комплектуються американськими оптичними прицілами Vortex або Bushnell.
Самозарядний карабін UAR-10, виготовляється українською фірмою "Зброяр". Створений на базі американської гвинтівки AR-15/M-16 під набій калібром 7,62х51 NATO. Комплектуються американськими оптичними прицілами Vortex або Bushnell.

"Працюю з цією гвинтівкою вже третій курс", - розповідає Вадим Авраменко. - Для марксменів це ідеальна зброя. Дуже хороші приціли, дозволяють працювати "на винос," практично одразу.

Група Вадима Авраменка стріляє з незручних положень працюючи вдвох.

"У своєму відділені чи взводі вони працюватимуть у групі. Їм потрібно слухати товаришів і спостерігати за ними", - пояснює сержант-інструктор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Донбасі зафіксували сучасну російську техніку

Боєць з позивним "Нафаня" прибув у школу снайперів з першого окремого батальйону морської піхоти. Для нього гвинтівка UAR-10 не нова, морські піхотинці вже з ними працюють.

Морські піхотинці вже працюють з гвинтівками UAR-10

"Відправили сюди, бо у своєму взводі стою на посаді стрільця-снайпера, - розповідає "Нафаня". - Тут багато чому навчили: вибір позиції для стрільби, спуск, дихання. Ті ж самі вправи для покращення результатів стрільби. Також обмін знаннями і досвідом з колегами і інструкторами - це дуже добре".

Курс марксменів розділений на дві групи, які займаються паралельно. Програма курсу постійно змінюється і вдосконалюється.

Автор: Анатолій Гаєвський
  Бійці стріляють з незручних положень працюючи вдвох
Бійці стріляють з незручних положень працюючи вдвох

Серед гулу стрілянини кулеметів і протитанкових гранатометів займається група сержанта-інструктора Олександра Лисака.

"Вчимося маскувати постріл гвинтівки в умовах загального бою", - пояснює інструктор. - Хоч гвинтівки обладнані саунд-модераторами (пристрій для зниження звуку пострілу — Gazeta.ua), постріл все одно має характерний звук і марксмену варто приховувати свою позицію. Окрім маскування, боєць у цій вправі, має визначити найбільш пріоритетніші для себе цілі".

По завершенню виконання вправи в парі група Вадима Авраменка починає відпрацьовувати стрільбу з незручних положень без опори.

На залік потрібно 7 влучань з 9 пострілів

"Раніше вони стріляли використовуючи різноманітні упори, в тому числі вчились робити їх з підручних засобів, - пояснює інструктор. - Зараз от стріляють без упора і досить не погано, на залік потрібно 7 влучань з 9 пострілів, хлопці вже сьогодні справляються з цим завданням".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Донбасі "вигуляли" потужні реактивні системи залпового вогню

Курсант з позивним "Лекс" прибув на курси з 92-ї механізованої бригади. Посаду влучного стрільця отримав нещодавно і відразу потрапив на курси марксменів.

"Нещодавно перейшов у підрозділ, де потрібні навички точної стрільби. Тому мене й відправили сюди, - каже "Лекс". - Дуже захоплююче, навчили масі дрібниць необхідних для влучної стрільби. Зараз відчуваю, що повернусь на свою посаду впевнено".

Вперше пробували стріляти "з броні"

В 300 метрах до групи Олександра Лисака прямує БТР-80. Хлопці вперше освоюють стрільбу з бійниць БТР-а на ходу. Спочатку курсанти сприймають цю ідею без ентузіазму.
Бійниці створеного понад 30 років тому БТР-80 не зовсім пристосовані до стрільби з них гвинтівкою UAR-10 з оптичним прицілом. Проте спільними стараннями інструктора, а згодом і заступника командира полку хлопці виконують вправу.

Автор: Анатолій Гаєвський
  Хлопці освоюють стрільбу з бійниць БТР-а на ходу
Хлопці освоюють стрільбу з бійниць БТР-а на ходу

"Вперше пробували стріляти "з броні" оскільки у своїх взводах вони будуть пересуватись у таких самих чи аналогічних машинах, - розповідає Олексадр Лисак. - Дистанції були від 350 до 500 метрів, працювали по грудних фігурах та "кулеметному розрахунку" в споруді. В хлопців досить не погані результати, гадаю до кінця курсу в цій групі дійдуть всі".

Курс підготовки триває 5 тижнів. Після його завершення отримують запис у військовий квиток про отримання ВОС (військово-облікової спеціальністі. — Gazeta.ua) і гвинтівку, з якою вони тут навчались, пристрілювали і налаштовували під себе.

Автор: Анатолій Гаєвський
  Курс підготовки триває 5 тижнів
Курс підготовки триває 5 тижнів

На базі 169-го навчального центру Сухопутних військ "Десна", що на Чернігівщині почали тренувати танкістів за новими стандартами

Зараз ви читаєте новину «НАТОвська зброя і підготовка - хто такі марксмени ЗСУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути