понеділок, 12 серпня 2024 07:15

Спецтема: Війна Росії проти України

Наступ у Курській області дозволив ЗСУ перехопити ініціативу на фронті - ISW

Наступ у Курській області дозволив ЗСУ перехопити ініціативу на фронті - ISW
Операція в Курській області дозволила Україні перехопити ініціативу на одній ділянці фронту. Фото: understandingwar.org

Наступ Збройних сил України у Курській області РФ дозволив Силам оборони тимчасово перехопити ініціативу на одній ділянці фронту, продовжуючи протистояння на всій території воєнних дій.

Українська операція в Курській області змусила Кремль і російське військове командування відреагувати і перекинути сили та засоби в сектор, де українські війська розпочали атаку, повідомляють експерти Інституту вивчення війни (ISW) у свіжому звіті.

"Операція ЗСУ в Курській області дозволила українським військам принаймні тимчасово перехопити ініціативу на полі бою на одній ділянці фронту. Володіння Росією ініціативою на всій території бойових дій з листопада дозволило ворогу визначати місце, час, масштаб і вимоги до ведення бойових дій в Україні. Це змусило Київ витрачати матеріальні та людські ресурси на реактивні оборонні операції", - сказано в повідомленні.

Водночас армія РФ не проводила активних бойових дій у Курській області. Росія використовувала свою загальновійськову ініціативу для тиску на Україну і спроб перешкодити українським військам накопичувати живу силу і матеріально-технічні засоби для майбутніх контрнаступальних операцій, одночасно визначаючи темп бойових дій, який дозволив би російським військам підтримувати послідовні наступальні операції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти змушують загони "добровольців" з ТОТ допомагати курянам

"Російське військове командування невірно оцінило, що ЗСУ не має можливості перехопити цю ініціативу, а здатність України досягти оперативної несподіванки й перехопити загальновійськову ініціативу ставить під сумнів оперативно-стратегічні припущення, які лежать в основі нинішніх російських наступальних зусиль в Україні", - йдеться в огляді.

Реакція Москви може вимагати від російського військового командування розглядати потреби в особовому складі та матеріально-технічних засобах для захисту кордону як частину плану кампанії на всій території воєнних дій, а отже, може накласти довгострокові обмеження на оперативне планування, з якими Росія раніше не стикалася.

"Українська операція в Курській області і подальші можливі українські транскордонні вторгнення змушують Кремль і російське військове командування прийняти рішення про те, чи розглядати тисячокілометровий міжнародний кордон з північно-східною Україною як діючий фронт, і який Росія повинна захищати, а не як неактивну ділянку фронту, як вони ставилися до нього з осені 2022 року", - пояснюють аналітики.

Ставлення Москви до міжнародного кордону як до "сплячого фронту" надало їй більшої гнучкості у накопиченні і залученні людських і матеріальних ресурсів для військових операцій в Україні.

Росія витратила значні ресурси на будівництво укріплень вздовж міжнародного кордону, але не виділила достатньої кількості особового складу і техніки для укомплектування та оборони цих укріплень.

Президент Росії Володимир Путін призначив голову ФСБ Олександра Бортнікова командувачем "контртерористичної операції" у Курській області. Це призначення свідчить про незадоволення диктатора діями військового керівництва.

Зараз ви читаєте новину «Наступ у Курській області дозволив ЗСУ перехопити ініціативу на фронті - ISW». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути