пʼятниця, 17 березня 2023 08:45

Спецтема: Війна Росії проти України

Наступ РФ на Бахмут і бої за Вугледар: свіжі карти війни від ISW
6

На східному фронті російський наступ на Бахмут Донецької області добігає кульмінації.

Водночас на південному фронті у Запорізькій області загарбники готуються до українського контрнаступу, свідчать свіжі карти американського Інституту вивчення війни (ISW). Ситуація на сході Харківщини та заході Луганщини залишається напруженною.

16 березня російські війська здійснили обмежені наземні атаки на північний схід від Куп'янська та вздовж лінії Сватове ‒ Кремінна. Вели невдалі наступальні операції поблизу Гряниківки в 17 км на північний схід від Куп'янська, Кремінної, Кузьминого, Білогорівки, Верхньокам'янського та Спірного, що в 25 км на південний схід від Кремінної.

Опубліковані 16 березня геолокаційні кадри свідчать, що українські сили завдали удару по російській машині МТ-ЛБ на захід від Червонопопівки в 6 км на північний захід від Кремінної. Це вказує на обмежений наступ росіян на північний захід від Кремінної.

Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Фото: understandingwar.org
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків

Російські війська активні поблизу Гряниківки, Білогрівки та Спірного. Ворог намагався просунутися в напрямку Макіївки, Невського, Терного, Ямполівки та Білогорівки (усі в межах 22 км на північний захід від Кремінної).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сотні окупантів і море техніки: оновили втрати росіян в Україні

Бої на Донбасі тривають. 16 березня ворог продовжував наступ у Бахмуті та його околицях. Геолокаційні кадри, опубліковані 14 березня, показують, що російські війська просунулися на північний захід від Бахмута на північному березі Північного водосховища.

Геолоковані зображення додатково підтверджують заяву власника та фінансиста ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина про те, що його найманці захопили Залізянське в 9 км на північний захід від Бахмута 15 березня. Зйомки бойових дій із геолокацією, опубліковані 16 березня, підтверджують, що російські війська також незначно просунулися поблизу Курдюмівки в 13 км на південний захід від міста.

Збройні сили України відбили російські атаки на сам Бахмут; на північний захід від Бахмута поблизу Оріхово-Василівки, Григорівки (7 км на північний захід), Богданівки (5 км на північний захід), а також на захід від Бахмута біля Іванівського.

За минулу добу російські війська здійснили 42 наземних удари по Бахмуту. Відносно повільніші темпи російських атак на Бахмут і його околиці 16 березня в поєднанні з відносно меншою кількістю заяв Росії щодо просування в цьому районі підтверджують оцінку ISW від 15 березня про те, що наступ групи "Вагнер" на Бахмут, ймовірно, наближається до кульмінації.

16 березня російські війська продовжили наземні атаки вздовж лінії фронту Авдіївка – Донецьк. Армія РФ вела невдалі наступальні дії біля самої Авдіївки; на південно-західній околиці Донецька біля міста Мар'їнка; в районі Авдіївки поблизу Кам'янки, Степового та Північного, а також на північно-західній околиці Донецька поблизу Невельського, Нейталового і Первомайського.

Російські джерела стверджували, що їхні війська повністю захопили Красногорівку в 9 км на північ від Авдіївки. Це погіршило ситуацію для українського угруповання в Авдіївці. Водночас візуальних підтверджень захоплення Красногорівки станом на 16 березня в ISW не спостерігають.

16 березня російські війська продовжили обмежені наземні атаки на заході Донецької області. Вели невдалі наступальні дії поблизу Вугледара в 30 км на південний захід від Донецька.

Противник продовжує зазнавати втрат. На території Олешківської районної лікарні тимчасово зайнятої росіянами частини Херсонської області на лікування привезли понад 20 важкопоранених окупантів.

Зараз ви читаєте новину «Наступ РФ на Бахмут і бої за Вугледар: свіжі карти війни від ISW». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути