понеділок, 30 травня 2022 13:47

Спецтема: Війна Росії проти України

"Нас просили мовчати" - рідні захисників Маріуполя просять допомогти у їхньому поверненні

"Нас просили мовчати" - рідні захисників Маріуполя просять допомогти у їхньому поверненні
Родини захисників Маріуполя попросили допомогти їх врятувати. Фото: East News

Рідні захисників Маріуполя звернулися до людей з проханням допомогти повернути їх додому.

За їхніми словами на ситуацію можуть вплинути відомі люди та лідери думок. Про це вони заявили під час брифінгу 30 травня, передає Gazeta.ua.

"Нас просили мовчати, щоби не нашкодити. Але не слід вважати, що історія воїнів із Азовсталі закінчилася. Не мовчіть! Не думайте, що ви не можете вплинути на цю ситуацію! Блогери, відомі люди, лідери думок - кажіть" - заявила Тетяна Харько, сестра воїна Сергія Волинського "Волини".

Вона також закликала допомогти батькові повернутися до свого сина.

"Я закликаю всі організації, суспільство наслідувати приклад Kalush, Руслани Лижичко, говорити про них. Щоб усі розуміли, що захисників Азовсталі треба повернути додому. Кожен із вас може вплинути на це. Вдома мого брата чекають дружина та маленький син", - наголосила вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рідні не знають, де перебувають захисники Азовсталі - CNN

За словами Сандри Кротевич, сестри Богдана Кротевича з Азову, евакуація - це не повернення додому. Наразі вони не знають, де знаходиться українські захисники. Водночас рідні висловили сподівання, що російська сторона дотримається Женевської конвенції міжнародного права, як Україна дотримується по відношенню до росіян.

"Мій чоловік був на зв'язку останній раз 17 травня, зараз я не знаю, де він, чи живий, чи не катують його. Того дня він розповів, що з його взводу загинуло 32 бійці, 17 із них за один раз під забороненими бомбами", - розповіла дружина бійця полку "Азов" Наталія Зарицька.

Вона додала, що створюється рада дружин та матерів захисників "Жінки зі сталі". Вона буде медіатором між рідними та владою, потужною публічною силою у збереженні людських цінностей.

Крім того, за її словами, було зафіксовано факт виведення бійців з території заблокованого підприємства. Однак у Червоному хресті жодної інформації щодо них не надали.Також невідомо, чи є представник Червоного хреста разом із захисниками.

Кротевич також заявила, що героїв Азовсталі не вивозили до Чечні. Це була дезінформація з боку РФ, однак наразі інформації про їхне місцезнаходження немає.

Українських військових, яких евакуювали з Азовсталі в Маріуполі до окупованої Оленівки, не катують. Полонених росіян Україна обміняє на військових ЗСУ, розповів секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов.

Зараз ви читаєте новину «"Нас просили мовчати" - рідні захисників Маріуполя просять допомогти у їхньому поверненні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути