Ексклюзиви
понеділок, 13 червня 2022 16:26

Спецтема: Війна Росії проти України

Народження "Азова" й перше звільнення Маріуполя - Андрющенко про 2014-й
7

Зруйнований Росією Маріуполь - спалені будинки та військова техніка
Фото: НТА
Так виглядало мирне життя у Маріуполі
Росіяни пошкодили напис із назвою міста
Маріуполь до нового вторгнення Росії
Звільнення міста 2014-го року

Вісім років тому, 13 червня 2014-го, Збройні сили України звільнили Маріуполь від російських загарбників. З 13 квітня 2014 року, місто контролювали проросійські терористичні формування так званої ДНР.

Операцію зі звільнення Маріуполя провели сили підрозділів "Азов", "Дніпро-1" і 79-ї аеромобільної бригади. Близько 5:00 "азовці" вдарили по позиціях бойовиків з установки ЗУ-23-2, після чого почали працювати штурмові групи. Штаб бойовиків розташовувався на вул. Грецькій. Він і був головною ціллю українських сил, проте його взяття ускладнювалося замінованою місцевістю довкола. На одній із цих мін підірвався боєць "Азову".

"Вісім років тому місто вперше звільнили від російських загарбників. Звільнили наші ЗСУ за підтримки містян. Фактично стало для маріупольців Днем народження полку "Азову". Днем народження та особливої любові. Ми знову звільнимо наше місто від рашистів. Знов і остаточно", - написав радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

За кілька годин запеклих боїв вдалося звільнити всі зайняті противником будівлі. Ворог зазнав втрат, а також кілька десятків бойовиків затримали. Уже до вечора в Маріуполі остаточно відновилась українська влада.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Росія займається ракетним тероризмом" - куди намагаються поцілити окупанти на заході України

З 20 травня 2022-го місто знову перебуває під повною окупацією після того, як українські військові після боїв на Азовсталі здалися в полон російським бойовикам. Бійці 86 днів тримали оборону обложеного російськими військами міста. Понад 2,5 тис. українських захисників з Азовсталі перебуває в полоні. Їхнім визволенням займається ГУР Міноборони.

Місто фактично знищене Росією. Жертвами окупантів стали десятки тисяч цивільних маріупольців. Російські окупаційні війська в Маріуполі запустили в роботу мобільні крематорії, де спалювали тіла загиблих внаслідок російського вторгнення.

У Маріуполі російські військові завантажили вже третє судно українським металопрокатом, який вони вкрали. Судно відплило 12 червня.

Уперше судно РМ3 класу "Славутич" порту приписки - Астрахань увійшло в акваторію порту Ростова-на-Дону. На судні було 2,5 тис. т металопрокату з Маріуполя. Вдруге окупанти вивезли металопрокат 4 червня.

Зараз ви читаєте новину «Народження "Азова" й перше звільнення Маріуполя - Андрющенко про 2014-й». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути