вівторок, 11 квітня 2017 18:29

"Нам не потрібно ні в НАТО, ні в ЄС" - художник-переселенець

"Нам не потрібно ні в НАТО, ні в ЄС" - художник-переселенець
"Проблема України за 25 років, що при владі були не українські люди", - каже Петро Антип

Путін готувався до російсько-української війни 10 років і усі українські президенти це знали.

Про це Gazeta.ua розповів 57-річний Петро Антип, український художник і скульптор, який виїхав з окупованої Горлівки до Києва.

"Ще за кілька років знав, що буде війна. Путін готував до цього росіян фільмами, пропагандою, газетами. Треба було відчувати, що вони готуються до війни. Війна - це не обов'язково танки. У Чингісхана їх не було. А він завоював половину світу. Найпростіше зруйнувати країну руками її жителів - через культуру, економіку, корупцію, армію, спецслужби, наркоманію, проституцію, релігію. Це чітко розроблена програма.

Нам треба дуже обережно бути з Європою, вона дуже цинічна і прагматична. Потрібно робити своє, це дуже важливо. Не потрібно ні в НАТО, ні в Євросоюз - маємо будувати Україну тут. Українцем можна стати через культуру. Коли багато вчитимемося. Дуже багато українців, які вважають себе другосортними. Це все зробили за допомогою пропаганди. Якби нормально почитати Шевченка і гарно його викладати, ми мали б зовсім іншу державу. Але Україна відбудеться.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Художник-переселенець показав російсько-українську війну

На Донбасі 50 відсотків україномовних газет було. За незалежної України там жодної купити не можна було. Жадан якось сказав: "Хіба тільки на Донбасі говорили російською? Поїдьте до Харкова, Сум". У Києві теж є ця проблема. Проблема України за 25 років, що при владі були не українські люди. Люди вибирали не тих. Не можна було вибирати Ющенка, Кучму чи Януковича. Невже Кучма державна людина, коли він призначає губернатором Донецької області людину з двома судимостями? Це питання моралі. Не можу уявити, що таке зробив, наприклад, президент Франції.

"Русский мир" - це не просто російська література, кіно чи попса. Це коли монополісти в економіці. Якщо людина каже, що вона за Євросоюз, а сама підтримує монополію в енергетиці чи вугільній промисловості, це не європейська людина, не українець. Це - "русский мир". Коли людина каже, я - блок Юлії Тимошенко чи Петра Порошенка, це теж "русский мир". Де ви бачили блок імені Трампа чи генерала Де Голля?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бальцерович спрогнозував, що буде далі з безвізом для українців

"Русский мир" не вибивають танки і війна. Вибити його можна лише через культуру, через громадські організації, які починають контролювати владу", - каже митець.

"В окупованій Горлівці​, де я мешкав, на вулицях викрадали людей і приходили просто додому "віджимати" бізнес. З дружиною відкрили ресторан "Аратта". Це з грецької "Україна" означає. У нас у ресторані навіть меню рідною мовою були. ДНРівці віджали все. Ресторан назвали "Бліндаж". Там подавали "печінку хохла" та "іловайський котел". Зараз його взагалі зачинили".

Зараз ви читаєте новину «"Нам не потрібно ні в НАТО, ні в ЄС" - художник-переселенець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути