вівторок, 09 червня 2020 15:16

На окупованих територіях зник мобільний зв'язок з Україною

На окупованих територіях зник мобільний зв'язок з Україною
В ОРЛО зник мобільний зв'язок із Україною. Фото: reuters.com

Із 7 червня на тимчасово окупованій Луганщині майже повністю відсутній мобільний зв'язок українського оператора Vodafone. При спробі набрати номер абонента цієї мережі, який проживає на непідконтрольній Україні території, вже на перших секундах чутно звук роз'єднання.

"Спочатку казали, що десь в Луганську якась лінія електропередач лягла, в результаті чого залишилися без зв'язку певні райони Луганська й ще десь. А потім стали писати, що зовсім все полягло, з незалежних від нас причин", - розповідає мешканець окупованого Довжанська Андрій.

Вже наступного дня у сепаратистських Telegram-каналах синхронно з'явилися повідомлення про те, що відсутність зв'язку українського оператора на окупованій Луганщині нібито пов'язана з аварією на території України.

"Відсутність зв'язку українського оператора "ВФ Україна" на території Луганської Народної Республіки пов'язана з аварією на телекомунікаційному обладнанні зв'язку, розташованому за межами республіки. Ведуться ремонтно-відновлювальні роботи", - повідомили у так званому Мінкомзв'язку ЛНР.

Проте місцеві мешканці скаржаться не тільки на відсутність мобільного зв'язку. Вони повідомляють про те, що майже не працює найпопулярніша тут мережа ВКонтакте, а інтернет настільки поганий, що не можна зайти навіть на YouTube.

Таку "інформаційну блокаду" псевдореспубліки багато хто пов'язує зі страйком на шахті "Комсомольська", яка розташована у сел. Дубовське в 10 км від окупованого Антрациту. Тут із п'ятниці, 5 червня, понад 100 гірників відмовляються виходити на поверхню, вимагаючи повернення боргів із заробітної платні. Саме в соціальних мережах, зокрема ВКонтакте, з'являлася оперативна інформація щодо страйку.

В обуреному листі до глави так званої ЛНР Леоніда Пасічника, написаному від імені шахтарів головою Євразійської асоціації профспілок Євгенієм Куліковим, говориться, що дії керівництва шахт псевдореспублік "направлені на свідому дестабілізацію ситуації та безпрецедентне, злісне порушення трудового законодавства, яке є... економічною дискримінацією робітників шахт".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гірники на окупованій території оголосили страйк

Також з 7 червня на території Антрацитівського району так званої ЛНР знову ввели карантин через коронавірус, хоча про погіршення епідситуації до цього не йшлося. Зокрема, припинено рух регулярного пасажирського транспорту загального користування міського, приміського, міжміського сполучення з Антрацитом і в зворотному напрямку до особливого розпорядження. Такі обмеження місцеві теж пов'язують із небажанням підконтрольної РФ влади допустити виток інформації про реальний стан справ із страйком шахтарів.

Заблоковані й сусідні міста Довжанськ (раніше Свердловськ) та Ровеньки.

Це вже не перший підземний страйк у так званій республіці. Наприкінці квітня страйкували гірники шахти "Ніканор-Нова" в Зоринську Перевальського району. Вони також вимагали погашення боргів та гарантій роботи шахт у ЛНР. Щодо зарплатні, її пообіцяли виплатити. А ось щодо роботи "Ніканор-Нової", її доля залишилася незмінною: місцева влада має намір закрити та законсервувати шахту, як і більшість вугільних підприємств на окупованій території.

Зараз ви читаєте новину «На окупованих територіях зник мобільний зв'язок з Україною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути