понеділок, 04 листопада 2019 23:25

На Луганщині розпочався другий етап розведення військ

На Луганщині розпочався другий етап розведення військ
Розведення військ у місті Золоте. Фото: Укрінформ

У місті Золоте Луганської області почався другий етап розведення військ. Зараз біля населеного пункту демонтують фортифікації й проводять розмінування території. Воно завершиться до 25 листопада. Триватиме один місяць.

По всій території проведення операції об'єднаних сил зараз введено жовтий режим. Його не запроваджували від початку війни у 2014 році. Згідно з правилами, українські військові мають право без пояснення причини обшукувати людей, вилучати їх речі та не пускати цивільних та автотранспорт. Також їм дозволяється застосовувати зброю.

"Так тихо у нас не було за всі 5 років війни, коли почалося ця операція. Місія ОБСЄ, поліція та військові спостерігають за ситуацією на лінії розведення військ, — розповідає Gazeta.ua екс-заступниця голови місцевої військово-цивільної адміністрації міста Золоте Людмила Бєлоусова – Негативної реакції від розведення сил, немає. Проукраїнське населення з міста нікуди не їде. Це чиїсь фейк. Населення веде себе спокійно. Так було останні роки поруч із лінією розмежування. У місті в штатному режимі працюють школи, пошта, магазини. Пенсії та соціальні виплати до Золотого завозить "Ощадбанк" через броньований автомобіль-банкомат".

Люди просто втомилися від війни. Вони не зовсім розуміють важливість цієї операції

Не всі місцеві жителі розуміють, що таке розведення військ і для чого воно потрібне.

"люди просто втомилися від війни. Вони не зовсім розуміють важливість цієї операції. Чесно кажучи, я так не до кінця маю уявлення про механізм розведення військ поруч з нами, - додає Білоуса. - Але якщо сіра зона буде дійсно контролюватися поліцією, як нам кажуть військові та політики, тоді розведення потрібне. А якщо це буде тільки на папірці і нічого не відбуватиметься, то воно нам і не потрібно зовсім. Виходить, ніхто не буде контролювати ці території".

Золоте розділено на п'ять районів – саме стільки мало місто поштових відділень. Золоте-5 знаходиться за залізничними коліями. Воно контролюється бойовиками ЛНР.

"Усі дороги й під'їзди до селища Золоте-4 перекриті патрулями озброєних поліцейських. Вони тут чергують вдень і вночі, — додає Бєлоусова. – Наприклад, аби потрапити до села Катеринівка та Золотого-4 треба проходити КППВ. Пропуск здійснюється тільки для місцевих".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали нову дату розведення у Петрівському

Штаб операції Об'єднаних сил попередив про підготовку провокацій з боку незаконних збройних формувань у районі села Петрівське на Донеччині.

Згідно зі звітом спостережної моніторингової місії ОБСЄ, останнє порушення режиму припинення вогню з боку незаконних збройних формувань РФ на цій ділянці зафіксовано 30 жовтня. Згідно з Мінськими домовленостями, умовою початку розведення сил і засобів є підтвердженя спостережною місією моніторингу ОБСЄ дотримання режиму повного припинення вогню протягом 7 діб.

Зараз ви читаєте новину «На Луганщині розпочався другий етап розведення військ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути