Ексклюзиви
вівторок, 10 квітня 2018 09:59

На Донбасі та в Сирії з'явилися пам'ятники російським найманцям

На Донбасі та в Сирії з'явилися пам'ятники російським найманцям
Пам'ятник "російським добровольцям" у Луганську. Під скульптурою - "вагнерівський хрест". Фото: medium.com

У Луганську та Сирії встановили пам'ятники російським найманцям з "армії Вагнера" - приватної військової структури, що діяла на території Донбасу та у Сирії з боку РФ. Постаменти завуальовані під пам'ятники російським добровольцям.

У центрі Луганська стоїть статуя солдата, котрий захищає дитину. Знизу напис "Російським добровольцям", проте ще нижче - "вагнерівський хрест". Цей знак зображує посмертну нагороду військовим з приватної російської армії, що загинули у боях, йдеться у дослідженні лабораторії цифрової криміналістики Атлантичної ради.

Пам'ятник поставили цьогоріч, не пізніше 22 лютого.

Сирійська статуя виглядає майже ідентично. Має підпис арабською мовою "Російським добровольцям, які героїчно загинули при звільненні сирійських нафтових полів від ІДІЛ". Встановлена не пізніше січня цього року на території заводу "Хайян", що розташований за 50 км від міста Пальміра. Дослідники припускають, що "армія Вагнера" брала участь в бойових діях у Дамаску.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вивезли два КамАЗи трупів: авіація США розбомбила російських найманців в Сирії

СБУ вперше зафіксувала бойовиків приватної військової компанії "Вагнера" на Донбасі 29 травня 2014 року. Ці бойовики збили Іл-76 із українськими десантниками і були під час боїв за Дебальцеве. ПВК очолює Дмитро Валерійович Уткін, більш відомий на прізвисько "Вагнер". Із початком військових дій на території Сирії бойовики Уткіна почали допомагати режиму Асада воювати проти опозиційних сил. У лютому цьогоріч від авіаудару поблизу міста Хаш­шам у сирійській провінції Дейр-ез-Зор загинули майже 300 росіян з ПВК "Вагнера".

Зараз ви читаєте новину «На Донбасі та в Сирії з'явилися пам'ятники російським найманцям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути