вівторок, 13 квітня 2021 05:32

На Донбасі нарахували майже 300 мінних полів

На Донбасі нарахували майже 300 мінних полів
Україна готується до розмінування Донбасу. Фото: РБК

Організація з гуманітарного розмінування HALO Trust виявила на сході України 297 мінних полів загальною площею понад 26 млн кв. м.

До початку розмінування йде процес виявлення небезпечних ділянок. Цим займаються три спеціальні групи HALO Trust, загальна чисельність - 12 осіб. Їх завдання - виїхати до населеного пункту і зібрати його історію, пов'язану з бойовими діями, у програмі "На самом деле: мир" телеканала "Дом" повідомила координаторка з інформування про мінну небезпеку, помічниця з операцій HALO Trust Ася Болотова.

Організація проводить гуманітарне розмінування на підконтрольній українському уряду частині Донецької та Луганської областей з 2015 року. Нині там працюють 450 співробітників організації, з яких безпосередньо до розмінування залучено 400.

У команді демінерів працюють як чоловіки, так і жінки. Додаткової освіти для цієї професії не потрібно, всьому необхідному їх навчають на тренінгу, який триває п'ять тижнів.

Ця спецгрупа виявляє заміновану територію, визначає приблизну її площу, відзначає специфіку можливих вибухонебезпечних предметів - протитанкові міни, протипіхотні міни, розтяжки тощо.

"Цього часу достатньо для того, щоб людина навчилася тому, як необхідно займатися пошуком вибухонебезпечних предметів… Це буквально тільки три дні лекцій, решта - це практика. І по закінченню тренінгу людина складає іспит. Якщо вона не набере певної кількості балів - її знань недостатньо, і в поле випустити ми її не зможемо. Це, насамперед, безпека", - зауважила Болотова.

"Виявляючи мінні поля, ми їх маркуємо. І на цей час ми вже виявили 297 мінних полів загальною площею понад 26 млн кв. м", - заявила координаторка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти провокують або залякують нас - Гармаш

На Донбасі бойовики мінують цивільний сектор Зайцевого забороненими мінами ПОМ-2. Особливість цих боєприпасів полягає в тому, що їх неможливо знешкодити без підриву.

Зараз ви читаєте новину «На Донбасі нарахували майже 300 мінних полів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути