субота, 03 лютого 2018 18:30

Ми зробили утримання Донбасу для Росії дорожчим - експерт

Ми зробили утримання Донбасу для Росії дорожчим - експерт
Експерт розповів, що відбувається з підприємствами на окупованому Донбасі. Фото: Gazeta.ua

Економічних підгрунть для існування терористичних "республік" ЛДНР - немає.

Таку думку висловив президент Центру досліджень соціальних перспектив Донбасу Сергій Гармаш у інтерв'ю для журналу "Країна".

""Стирол" зупинився ще з початку бойових дій. Є різні виробництва і з різними залежностями від поставок. Не всі могли працювати в тих умовах. Поставки газу, мабуть, для Фірташа, який володів цим заводом, було економічно необґрунтованими.Після "націоналізації" нові тимчасові адміністрації, поміняли менеджмент. Новий менеджмент, по-перше, не володів економічною ситуацією. По-друге, уся сировина йшла з України. Ці поставки були припинені", - розповів експерт.

За словами Гармаша, відвантаження готової продукції йшло в Україну. А в Росії ринку для донбаських підприємств немає.

"Те що там запускається - лише для пропаганди. Єнакієвський завод запустили на третю частину від потужностей, сировина доставляється із держрезервів Росії, то це не економіка, а чистої води політика. Щоб якось підтримати ці "республіки" і створити пропагандистський ефект, що підприємства працюють. Насправді, економіка падає", - зауважив він.

Експерт зазначив, що наразі є проблема з вугіллям, яке Україна перестала купувати.

"Зараз вони намагаються його по всьому світові розкидати під виглядом російського або ще якогось, за дешевими цінами. Ми повинні протистояти цьому. Економічних підгрунть для існування цих "республік" - немає. Вони були орієнтовані на український ринок і сировинні бази", - розповів Гармаш.

Відзначається, що Росія так швидко не перебудує свою економіку і їй це не потрібно, бо у неї є свої такі підприємства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ми досі не знаємо, що вважати перемогою - експерт про війну на Донбасі

"У чому плюс блокади, яку всі сварять і говорять про втрату 1,5 мільярда: на доставках безкоштовної електроенергії на Донбас Україна втрачала 3 мільярди на рік. І як можна оцінити енергетичну незалежність держави, яку ми отримали після цієї блокади і припинили залежати від цього вугілля і почали переробляти свої ТЕЦ під інші марки вугілля, які видобуваються на території вільної України. Ми зробили утримання цього регіону для Росії більш дорогим. А для Росії, яка економічно ослаблена - це відчутний фактор. Можливо, саме це змушує її хоча б на якихось умовах говорити про те, що вона готова звідти піти", - резюмував він.

Повне інтерв'ю з Сергієм Гармашем читайте в одному з найближчих номерів журналу "Країна".

Припинилися поставки води на тимчасово окупованій російськими найманцями території сходу країни, але це пов'язано виключно з технічними причинами.

Зараз ви читаєте новину «Ми зробили утримання Донбасу для Росії дорожчим - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути