Ексклюзиви
понеділок, 27 серпня 2018 12:24

Муженко розкрив подробиці боїв за Іловайськ та "інтереси бізнесменів"

Муженко розкрив подробиці боїв за Іловайськ та "інтереси бізнесменів"
Бої за Іловайськ: Муженко розповів подробиці. Фото: Радіо Свобода

Іловайськ улітку 2014-го не був для військовослужбовців "стратегічним центром".

Про події та бої довкола міста розповів начальник Генштабу ЗСУ Віктор Муженко. Також у Facebook він оприлюднив відеоуривок з інтерв'ю документального фільму про Іловайськ.

"Іловайськ у липні мав ще певний інтерес для нас як велика вузлова станція, і він у наших планах розглядався, як один із тактичних епізодів, тактичних завдань, яке вирішувалось під час всієї операції. Операція мала широкий розмах, більше 400 км фронту. Іловайськ був одним із тактичних завдань всієї операції. Стратегічного значення для нас не мав, особливо вже у серпні, коли контролювали Кутейникове. А Кутейникове надало можливість перерізати саме залізничне сполучення з Росією - залізничну гілку, яка йде через Амвросіївку, – Кутейникове на Іловайськ, а потім на Макіївку та Донецьк", - розповів Муженко.

За його словами, 19 серпня бійці взяли під контроль Ясинувату.

"95 бригаду вивели на відновлення боєздатності. Їх повинен був замінити підрозділ Національної гвардії, введений в Ясинувату. На допомогу мали підійти підрозділи 93 окремої механізованої бригади. Але до ранку там повинні були лишатися підрозділи Нацгвардії, які могли утримувати контроль над Ясинуватою. З виходом 95 бригади підрозділи Нацгвардії покинули Ясинувату. На ранок виявили, що Ясинувата знову знаходиться під контролем бойовиків," - розповів очільник Генштабу.

За словами військового, виникла пропозиція не зв'язуватися з Ясинуватою, а зосередити свої зусилля на Іловайську.

"Тоді було створено угрупування з підрозділів добровольчих батальйонів МВС. Залучено, за клопотанням (МВС), тільки механізовану групу – це техніка 51 бригади, частково техніка ротно-тактичної групи 17 бригади. Потім ще була збірна (група) з 93 бригади, яка підпорядковувалася рішенням керівника сектору "Б" генерала Хомчака. І управління повинно було б здійснюватися ними. Але генерал Хомчак проявив ініціативу в плані того, що я хочу туди виїхати, організувати взаємодію. У період 20-21 серпня зав'язались ці бої за Іловайськ і він там так і залишився, і вже виходив безпосередньо в ніч з 28 на 29 серпня 14-го року", - додав Муженко.

Крім того, він розповів і щодо зацікавленості у штурмі Іловайська певних політиків і бізнесменів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія захоплює Чорне та Азовське моря: адмірал пояснив причини

"Думаю, що такий вплив був. Я не можу привести якусь фактуру, думаю, що є достатньо компетентних органів, які повинні займатися та мати певну інформацію. Це одне, а інше, що я знаю про цю нараду, яка була у Корбана. Була інформація про нараду в Кураховому. Там теж питання розглядались щодо важливості критичних об'єктів на території Донецької області. Були там, я так розумію, і певні плани взяття під контроль Іловайська. Це був просто проміжковий етап до володіння якимись серйозними об'єктами. Можливо, ТЕС, можливо, якийсь інший об'єкт на території Донецької області", - додав він.

У мережі опублікували зворушливий ролик, присвячений 4 річниці Іловайської трагедії.

Зараз ви читаєте новину «Муженко розкрив подробиці боїв за Іловайськ та "інтереси бізнесменів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути