понеділок, 29 січня 2018 09:23

"Мінський формат не влаштовує всіх" - депутати розповіли про переговори з Волкером по Донбасу

"Мінський формат не влаштовує всіх" - депутати розповіли про переговори з Волкером по Донбасу
Депутати розповіли про таємні перемовини з Волкером по Донбасу. Фото: fondsk.ru

Українські депутати провели закриту зустріч зі спецпредставником США по Україні Куртом Волкером перед переговорами з помічником президента Росії Владиславом Сурковим з питання військового конфлікту на Донбасі.

Про це повідомляє "РБК-Україна".

Зустріч відбулася 25 січня в резиденції посла США Марі Йованович.

"На неї запросили голову парламентського комітету у закордонних справах Анну Гопко (позафракційна), представника БПП Дмитра Лубинця, "Батьківщини" Григорія Немирю, "Самопомочі" Тараса Пастуха, "Народного фронту" Андрія Тетерук, Радикальної партії Валерію Заружко, "Опозиційного блоку" Юлію Льовочкіну , групи "Відродження" Валерія Писаренко і "Волі народу" Сергія Шахова", - йдеться у повідомленні.

За словами депутатів, найбільше розмов було про перспективи "Мінська". Волкер сказав, що ситуація на Донбасі - це агресія Російської Федерації, а територія окупована Росією, проте альтернативи "Мінському процесу немає".

"Ви повинні розуміти, що зараз цей формат лежить в основі домовленостей, тому хочете чи не хочете, але ви повинні ними користуватися", - переказав агентству слова спецпредставника США Лубинець.

Крім того, американська сторона вважає безальтернативним формат "Мінська" .

"Переговори в Мінському форматі краще, ніж відсутність будь-яких переговорів. Через відсутність альтернативи, потрібно хоча б так намагатися врегулювати конфлікт", - говорив депутатам Волкер, переказує не під запис ще один співрозмовник.

Також американські представники наголошували, що немає форматів, на які погодилася б Росія, тому потрібно слідувати "Мінським формату". За словами співрозмовників, скептичний настрій з приводу виконання всіх пунктів "Мінська" спостерігався по обидва боки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На лінії вогню: Волкер та Сурков обговорили Донбас

Українські парламентарії обговорювали можливість розширення Мінського формату, проте не учасниками з інших країн, а шляхом включення в ці переговори представника Донбасу з української сторони. Наприклад, депутата-мажоритарника з Донбасу, який би розумів проблематику питання.

"Мова йде про те, що на сьогодні представники Тристоронньої контактної групи - Геращенко або Кучма - не є представниками саме цих регіонів", - сказав Пастух.

Зі свого боку американці запевнили, що це питання України, бо Штати не є учасниками Тристоронньої контактної групи.

У складі миротворчої місії ООН на Донбасі не має бути росіян. Миротворці повинні отримати доступ до українсько-російського кордону. Про це заявив спеціальний представник Державного департаменту США у справах України Курт Волкер.

Зараз ви читаєте новину «"Мінський формат не влаштовує всіх" - депутати розповіли про переговори з Волкером по Донбасу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути