Ексклюзиви
пʼятниця, 06 вересня 2019 10:54

"Ми втрачаємо Україну" - як коментують звільнення бойовика Цемаха
16

У Києві 5 серпня активісти провели мітинг через звільнення з-під варти бойовика ДНР Володимира Цемаха.

Акцію запланували на 19:00 під стелою Незалежності. Інформацію про її проведення розповсюджували в соціальній мережі Facebook. Назвали "Червоною лінією"

Володимира Цемаха, так званого командира загону ППО міста Сніжне затримали 27 червня. Співробітники СБУ планували цю операцію цілий рік. Розрахували день, коли вбивця був на самоті, а потім вивезли в Україну начебто в лікарню. Злочинець є єдиним свідком збиття малазійського пасажирського літака Boeіng 777, що 17 липня 2014-го летів за рейсом МН17, і загибелі 298 людей, із них 80 - діти.

Автор: Софія Староконь
  З кожною хвилиною  людей приходило все більше
З кожною хвилиною людей приходило все більше

Серпневий вечір четверга. На Майдані Незалежності досить людно. Вуличні музики грають українські пісні, що після подій Революції гідності стали хітами. Свої останні дні перед відключенням допрацьовують численні фонтани.

За кількасот метрів від виходу з метро розташована стела Незалежності, а навколо неї стенди, що нагадують перехожим про події Революції гідності.

Саме там планувалася акція "Червона лінія" і зараз туди підтягуються люди, що обурені рішенням Київського апеляційного суду.

Біля одного зі стендів курить 43-річний Ковжун Данило, він був волонтером перші 2 роки війни, а перед цим пройшов Майдан. Здалеку його можна сприйняти за неформала. У чоловіка зелене волосся та акуратно підстрижена борода. Одягнений у футболку з малюнком українського герба.

Каже, що прийшов тому, що не хоче допустити краху нашої держави.

"Це була тяжка робота всіх агенцій по всьому світу, просто неймовірна операція наших розвідників, яка призвела до їхньої загибелі. І все заради чого? Щоб Цемаха, який є вбивцею, просто якийсь київський суд відпустив", - обурюється та шукає запальничку, яка в його руках.

"Життя наших людей, моряків і мого колеги в мирному житті Олега Сенцова важливі, але це не так треба вирішувати. Повинні бути перемовини, а не поступки РФ", - додає він.

Хтось включив колонки, з яких почали лунати пісні, з якими проходила Революція гідності. Людей більшає, вони спілкуються поміж собою та тими, хто оперативно організував цю акцію.

Брюнетка в рожевому костюмі принесла із собою роздруковані плакати. На одних зображена розірвана червона лінія, а на інших поверх неї намальована зелена стопа. Їх розбирають люди, яких стає все більше.

Автор: Софія Староконь
  "Підтримати акцію проти цього свавілля. Я процитую Стапана Бандеру «Народ, що поміж хлібом та свободою обирає хліб, то разом із свободою втратить хліб» Саме так ми втрачаємо Україну", - піарник Анатолій Курчинський.
"Підтримати акцію проти цього свавілля. Я процитую Стапана Бандеру «Народ, що поміж хлібом та свободою обирає хліб, то разом із свободою втратить хліб» Саме так ми втрачаємо Україну", - піарник Анатолій Курчинський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Звільнення Цемаха: у Європарламенті побачили тривожний знак

На електронному самокаті до точки збору приїхав 40-річний Анатолій Курчинський.

"Підтримати акцію проти цього свавілля. Я процитую Стапана Бандеру "Народ, що поміж хлібом і свободою обирає хліб, разом із свободою втратить хліб". Саме так ми втрачаємо Україну. Я гадаю, коли ми віддаємо бойовика, то виникнуть проблеми із Євросоюзом, що просив не віддавати Цемаха, бо той є важливим свідком. Будуть великі проблеми, але це неважливо для нашого президента", - каже він.

Чоловік середніх років у синій футболці стоїть біля стели. Він розлючений новиною про звільнення бойовика.

"Цемах – це злочинець і вбивця! Звільняти наших людей необхідно із застосуванням міжнародних механізмів", - говорить він і йде.

Перед стелою збирається океан людей. Ходити між ними дуже складно.

Автор: Софія Староконь
  Активні кияни, що невдоволені звільненням убивці
Активні кияни, що невдоволені звільненням убивці

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Обмін полоненими: Путін зробив ще один анонс

В один момент над Майданом почало лунати многоголосне "Ганьба!", "ГплюсГ", "Ідіть, зрадники", "Ви не журналісти", "Де Мосійчук ваша?" - так народ "привітав" журналістів телеканалу "1+1", які дискредитували себе під час президентських виборів.

Дев'ятнадцята вечора, перед мітингувальниками виступають організатори. Запевняють, що не підтримують жодну політсилу і вимагають посадити Цемаха назад до в'язниці.

Виступаючих уважно слухають та інколи аплодують.

Початок акції, до стели приходять люди
Фото: Софія Староконь
Початок акції, до стели приходять люди
Початок акції, до стели приходять люди
Активні кияни, що невдоволені звільненням убивці
"Ганьба міжнародного масштабу",- написано на плакаті

"Звільнення Цемаха, злочинця та сепаратиста, - це спекуляція на святій справі — звільненні полонених", - каже один із виступаючих у мікрофон.

Поодаль від всіх плакатом стоїть 47-річний Андрій.

"Щоб зібрався Майдан, треба, щоб люди ще більше були невдоволені. Звільнення - це свавілля", - каже він.

Автор: Софія Староконь
  "Я далекий від політики, але це все просто огидно", - каже Андрій
"Я далекий від політики, але це все просто огидно", - каже Андрій

"Я завжди був дуже далеким від політики, але це просто мерзенно спостерігати. Всі ті, хто має відношення до знищення людей і літака, мають бути притягнуті до відповідальності", - каже 24-річий Андрій.

Автор: Софія Староконь
  До кінця акції люди вже займали площадку перед ТРК "Глобус"
До кінця акції люди вже займали площадку перед ТРК "Глобус"

"Ми не дамо знехтувати всім, що заплатили. Всі знаєте, що РФ не дотримується слів ніколи. Ми тут більше втрачаємо як держава, суспільство. Бачу, як провладні політики зеленого принтера кажуть, що це нормально і круто", - сказав із імпровізованої сцени активіст, який не назвав своє ім'я.

З-під стели люди дають владі 24 години, щоб посадити бойовика назад до слідчого ізолятора.

Над Майданом знов лунає "Слава Україні", але до цього гасла додали "Ні державній зраді!".

Справа від стели стоїть невисока шатенка. Це Марина, їй 26 років.

"Думаю, буде дуже цікава ніч. Багато чого завтра може статися. Далі будуть величезні запитання до влади з боку європейських партнерів. Думаю, багато хто з емоційних людей розцінить це як зраду", - каже вона.

Автор: Софія Староконь
  Люди засвистали журналістів телеканалу 1+1
Люди засвистали журналістів телеканалу 1+1

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Головного підозрюваного у справі МH17 випустили з СІЗО

Серед активістів, що стоять під стелою, стоїть високий чоловік, одягнений у чорний одяг. Це - кримчанин Андрій, 49 років. Він приїхав після окупації. Розповів, що сумує за домом, а це все не наближає його до повернення назад.

"З однієї сторони так, хочеться, щоб люди повернулися. Але навіть Олежка Сенцов не хоче бути поміняним таким брудним чином. Він сподівається на перемогу, та що казати, ми всі на неї чекаємо", - каже він.

Лунає Державний гімн. Люди починають співати на різні голоси. Після цього активісти підписують петицію та домовляються зустрітися ще раз.

У липні стало відомо, що українські спецслужби вивезли Цемаха з окупованої частини Донбасу. Нещодавно з'явилася інформація, що Цемах є серед осіб, яких Росія хоче бачити у списку для обміну утримуваними особами з Україною.

Слідчі з Нідерландів просили Київ не видавати його, бо хочуть допитати як свідка на слуханнях у Гаазі у справі МH17.

Напередодні 40 депутатів Європейського парламенту звернулися до президента Володимира Зеленського із закликом не обмінювати Цемаха.

Зараз ви читаєте новину «"Ми втрачаємо Україну" - як коментують звільнення бойовика Цемаха». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути