понеділок, 30 січня 2017 17:00

"Ми офіційно фінансуємо бойовиків" - Касьянов про блокаду Донбасу

Держава має спрямувати свою політику на ліквідацію контрабанди, а не підтримувати економічне благополуччя терористів.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів військовий експерт Юрій Касьянов.

- Ця блокада — популізм і політиканство з боку наших депутатів. Це не вирішить проблему. Зараз увага суспільства і ЗМІ прикута лише до нардепів, які у цьому задіяні. Вони використають блокаду для набору собі додаткових балів на можливих позачергових виборах. Якби активісти хотіли вирішити проблему за допомогою блокади, вони б мали робити це ще два роки тому.

Не один раз бачив, як проходять потяги, які навіть контрабандою не називають. Коли йде ешелон через переїзд, противник не стріляє. Дочекалися, поки потяг пройде і знову почали гатити по наших хлопцях. Це нонсенс – торгові відносини з тими людьми, які вбивають наших солдат. Тому ті, хто робить гроші на торгівлі з окупантами, намагаються приховати факт війни, зробити вигляд, що все нормально.

Автор: Facebook
  Військовий експерт Юрій Касьянов
Військовий експерт Юрій Касьянов

Хто має займатися цією проблемою: активісти чи держава?

- Повинна бути політика, спрямована на ліквідацію контрабанди. Це не робиться таким явочним порядком: захотіли, пішли й заблокували для того, щоб отримати якісь політичні дивіденди. Через день усі ці шпаринки відкриються й контрабандні потяги підуть, як і ходили. Це не вирішить проблему. Блокада – це привернення уваги суспільства й ЗМІ у першу чергу до політиків, а не до проблеми. Це – не заплющування очей, не потурання, а державна політика. Ми на офіційному рівні закуповуємо у терористів вугілля й продаємо їм метал, продукти. Ми забезпечуємо їх електрикою і водою. Я розумію, що там живуть наші люди та їх потрібно підтримувати. Але краще б їм продукти скидали з повітря вертольотом. А так виходить, що ми підтримуємо економіку територій, які фінансують бойовиків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ветеранів АТО звинуватили у жорстокості

Автор: Facebook
  Машиніст ешелону не зупинився навіть тоді, коли побачив на рейках людей
Машиніст ешелону не зупинився навіть тоді, коли побачив на рейках людей

Чого можуть домогтися учасники економічної блокади, якщо відкинути політичну складову?

- Плюс є лише один: увага суспільства прикута до цієї проблеми. Зусиллями державної пропаганди наше суспільство апатріотичне. Потрібна була якась зачіпка й блокада зіграла тут свою позитивну роль. Увага суспільства повернулася до цієї проблеми.

Що має зробити держава в цій ситуації?

- Потрібно назвати війну війною. Наша Конституція зобов'язує державних діячів, починаючи від президента й закінчуючи останнім чиновником, захищати свою країну. Не хочуть брати зброю до рук – нехай змінюють політику в боротьбі з контрабандою. Не хочуть цього - на їх місце нехай прийдуть нові кадри, патріоти, люди з державним мисленням. Щось змінити можна лише очищенням кадрів. Корупцію, контрабанду не переможеш одними законами. Тут велика роль людського фактору.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розгін акції з блокади Донбасу стане фатальною помилкою

Увечері 25 січня ветерани АТО разом із народними депутатами заблокували шлях потягу на блокпості неподалік села Гірського (Попаснянський район Луганщини. - ред.), який прямував до окупованих бойовиками територій. Учасники блокади попередили правоохоронців та СБУ про підозрілий потяг. Але машиніст ешелону не зупинився навіть тоді, коли побачили групу людей на рельсах.
Зараз ви читаєте новину «"Ми офіційно фінансуємо бойовиків" - Касьянов про блокаду Донбасу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути