Ексклюзиви
четвер, 01 липня 2021 20:42

Машина горіла всі 300 км до аеропорту: український полковник посадив палаючий літак
4

Полковник Євген Булацик 1 липня 2014 року подолав 300 км на палаючому літаку до оперативного аеродрому. Успішно посадив борт
Фото: Air Force Command of UA Armed Forces
Розвідник Су-24МР бойовики підбили з переносного зенітно-ракетного комплексу поблизу Слов'янська. Військовим вдалося отримати дані, котрі допомогли за кілька днів звільнити місто від російсько-терористичних сил
Підбитий літак втрачав пальне. Через його брак на посадку була  лише одна спроба. Коли екіпаж вийшов на глісаду, двигун загорівся вдруге
За три місяці літак вдалося повернути до строю. Зараз борт на зберіганні

1 липня військові льотчики Євген Булацик та Олександр Трошин вважають другим днем народження. Цього дня 2014 року полковник, командир літака Су-24МР Булацик та штурман Трошин вели розвідку в районі Слов'янська на Донеччині. В борт влучила ракета ворожого ПЗРК - переносного зенітно-ракетного комплексу.

Рівно 7 років тому екіпаж літака-розвідника фактично на одному двигуні пролетів більше 300 км та сів на оперативному аеродромі, розповіла пресслужба командування Повітряних сил ЗСУ.

"Військові виконали надзвичайно важливе завдання. Знімки ворожої оборони допомогли українським захисникам зайти в Слов'янськ та Краматорськ. Ризикували не даремно! Вже за три дні усі українські ЗМІ радісно повідомлять: "Слов'янськ і Краматорськ звільнено!", - ідеться в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З'явилось відео, як вчаться літати українські пілоти винищувачів

Євген Булацик та Олександр Трошин, маневруючи та використовуючи теплові пастки, ухилились від кількох ворожих ракет. Втім одна влучила. Літак трусило, замерехтіло табло відмов. Булацик взяв курс на зниження, "заховав" палаючий літак, використовуючи рельєф місцевості.

"Літак почав втрачати пальне. До оперативного аеродрому – 330 км. Ризикувати чи ні? Таке питання перед льотчиками не стояло. Попереду – непрості півгодини польоту. Через брак пального на посадку — лише одна єдина спроба. Коли екіпаж вийшов на глісаду, двигун загорівся вдруге. Ситуація критична – палаюча 25-тонна машина і жодного права на помилку. І її не було", - розповіли в Повітряних силах деталі.

Літак вдалося посадити. Льотчики доповіли командуванню про дані розвідки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В сніг і мороз, вдень і вночі: українські пілоти винищувачів не припиняють польоти

За успішне виконання завдання в бойових умовах, витримку та героїзм екіпаж нагородили орденами Богдана Хмельницького 3-го ступеня.

Літак менше ніж за три місяці вдалось повернути до строю. Зараз борт на зберіганні і в разі потреби готовий до бою.

Бойовики зазнавали значних втрат через дії української авіації на початку війни на Донбасі, розповідав в інтерв'ю Gazeta.ua командир 114-ї бригади тактичної авіації полковник Юрій Погорілий. Тому з Росії підтягнули системи протиповітряної оборони — спочатку ПЗРК, потім цілі комплекси — "Панцир", "Тор", "Бук". Українська авіація почала втрачати вертольоти й літаки — винищувачі й штурмовики. Діяли або щойно звільнені військовослужбовці РФ, або чинні. Масово працювала й реактивна артилерія, танки. З території РФ заходили цілі частини.

Повномасштабна агресія прийшла після 24 серпня, коли до завершення антитерористичної операції залишалися лічені дні. Бойовики були заблоковані. І раптом зайшли цілі дивізії з території РФ. Укладені після Іловайського котла Мінські угоди заборонили застосовувати авіацію у конфлікті на Донбасі.

Зараз ви читаєте новину «Машина горіла всі 300 км до аеропорту: український полковник посадив палаючий літак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути