четвер, 12 листопада 2020 14:48

Краще синиця в руці, ніж зустріти ворога без зброї

Купівля чеських САУ значно посилить українську армію на 2 дивізіони, каже Gazeta.ua Андрій Кобзар з 44-ї окремої артилерійської бригади.

"В нас самоходок "МСТА" можна перерахувати по пальцях, "Акації" можна перерахувати по пальцях. "Дана" колісна, що дає перевагу, бо гусеничну техніку треба постійно лагодити. Окрім цього чеські САУ вже гарно показали себе під час війни в Азербайджані. Швідкість згортання – розгортання – моментальна. А Чехи до них продають ще свої 152 мм снаряди. Якщо куплять, то будуть молодці", - говорить Кобзар .

Українська армія не має особового складу, який би був здатен обслуговувати техніку, що побудована за стандартами Північноатлантичного альянсу. Окрім цього українська артилерія потребує швидкої заміни.

Автор: рос змі
  Україна закупила 26 чеських САУ
Україна закупила 26 чеських САУ

Україна купить в Чехії 26 вживаних самохіднихї артилерійських установок ShKH Vz.77 "Дана" по 1,55 млн доларів за одиницю.

Державна компанія "Укрспецекспорт" уклала контракт із чеською компанією Excalibur Army.

Про це повідомив народний депутат Олексій Гончаренко, пише Військовий навігатор.

Він направив депутатське звернення на ім'я генпрокурора, голови СБУ та міністра оборони.

"Мені стало відомо, що Міноборони має намір закупити вживані, відремонтовані та "модернізовані" 152-мм самохідні гармати-гаубиці vz.77 "Дана" (були розроблені в 70-х роках в колишній Чехословаччині). Постачальником таких виробів може стати компанія Excalibur Army з Чехії, з якою "Укрспецекспорт" вже уклав контракт на суму більше 40 млн доларів США.Така закупівля має значні корупційні ризики через відсутність інформації про обсяг модернізації, відсутність конкурентних процедур під час відбору виконавця та загальні обставини виникнення цієї пропозиції. Замовник, власне Міноборони, позбавлені можливостей дослідити структуру та принципи формування собівартості. Така техніка може бути морально і фізично застарілою. Окрім того, Excalibur Army має неоднозначну репутацію, пов'язану з корупцією. Вимагаю провести необхідні перевірки та терміново вжити заходи.", - пише Гончаренко.

Самохідну артилерійську установку vz. 77 Dana розробили наприкінці 70-х років минулого сторіччя на заводі ZTS Dubnica у місті Тренчин, що у сучасній Словаччині. В якості шасі модифікована Tatra 813 з колісною формулою 8×8. Силова установка 0 Tatra T2-930 та боєкомплект 60 снарядів.

Снаряди "Дани" мають калібр 152-мм, який вже не є актуальним для держав НАТО, але використовується державами варшавського договору. Дальність пострілу – 20 кілометрів з далекобійного снаряду.

САУ "Дана" має максимальну швидкість по шосе до 80 км/годину.
Автор: рос змі
  "Плюс "Дана" - колісна. Якщо проб'ється колесо його можна швидко замінити, а якщо зіб'є гусеницю, то вже все", - Андрій Кобзар
"Плюс "Дана" - колісна. Якщо проб'ється колесо його можна швидко замінити, а якщо зіб'є гусеницю, то вже все", - Андрій Кобзар

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 фактів, яких ви не знали про українських артилеристів

"Росіяни воюють тим же самим, що в нас. Тобто купівля "Дан" нам не зашкодить. В Дани є система позиціонування, в неї башта крутиться в різні боки. Кабіна розроблена таким чином, що порохові гази після пострілу не труять особовий склад. Плюс Tatra– неубієнне шасі. Це автомобіль для війни", - говорить артилерист Андрій Кобзар.

САУ Богдана, яка відповідає стандартам держав НАТО не пройшла випробування.

"Вона наразі, кажучи язиком міліцейського протоколу самохідний предмет схожий на гаубицю. Вона не пройшла випробування і її ТТХ існують на папірці. В неї нема автомата заряджання. Богдана стріляє по 30 градусів в кожний бік. Краще брати "Дану" і доводити до розуму "Богдану", ніж не мати нічого. А що буде, якщо росіяни підуть в наступ і ми не матимемо нічого? Польща, яка не воює свої САУ не може доробити. Вони досі їх розробляють, а тут нам пропонують задешево материальну, робочу, надійну САУ", - говорить він.

Міністерство оборони України закупить у Чехії 152-мм гаубиці "Дана", розроблені в 70-х минулого сторіччя.

"Учора комітет з оборони Верховної Ради розглянув внесення змін до Держоборонзамовлення-2020 (так, зміни до річного плану роботи оборонної промисловості вносять наприкінці року, не дивуйтеся цьому бардаку). Внести зміни необхідно, тому що Мінборони уклало контракт на екстрену закупівлю в Чехії самохідних гаубиць "Дана" М2 – близько 30 одиниць. Пояснити закупівлю чеських гаубиць "Дана" чимось, крім корупції, я не можу – адже ці гаубиці ВСУ абсолютно не потрібні", – пише головний редактор "Цензор.нет" Юрій Бутусов у Facebook.

Зараз ви читаєте новину «Краще синиця в руці, ніж зустріти ворога без зброї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути