пʼятниця, 16 червня 2023 07:51

Спецтема: Війна Росії проти України

Контрнаступ ЗСУ триває – показали свіжі карти боїв
5

Збройні сили України мають успіхи майже по всій лінії фронту на Донбасі. Просування українських воїнів фіксують на сході та півдні. Водночас росіяни мають обмежені успіхи поблизу Бахмута Донецької області.

Ситуація у Харківській та Луганській областях залишається напруженою, свідчать свіжі карти американського Інституту вивчення війни (ISW). Запеклі бої на Донбасі тривають.

15 червня російська армія продовжила обмежені наступальні дії на лінії Куп'янськ – Сватове – Кремінна. Росіяни вели безуспішні наступальні дії поблизу Стельмахівки в 16 км на північний захід від Сватового, Виїмки та Веселого.

14 червня підрозділи 6-ї загальновійськової армії РФ провели штурм у напрямку Куп'янська. Російські війська продовжують утримувати плацдарм на західному (правому) березі річки Оскіл поблизу Масютівки в 13 км на північний схід від міста. А 15 червня ворог посилив вогонь із непрямого наведення на лінії Куп'янськ – Сватове – Кремінна.

Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Фото: understandingwar.org
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків

Того ж дня ЗСУ продовжили контратаки на північному та південному флангах Бахмута. Провели успішні контратаки в районі Роздолівки – Краснополівки в 13 та 16 км на північ від міста-фортеці.

Російські джерела стверджували, що українські сили просунулися в районі Кліщіївки в 5 км на південний захід від Бахмута та провели додаткові контратаки в районі Озарянівки та Курдюмівки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Генштаб повідомив хороші новини з передової

За останні два тижні під час контратак поблизу Бахмута українські війська відвоювали 16 кв. км території. Водночас російські війська перекидають резерви з Херсонського напрямку в район Бахмута.

Російські сили поблизу Бахмута завоювали певну територію станом на 15 червня. Геолокаційні кадри показують, що війська РФ захопили Сакко і Ванцетті в 15 км на північ від міста станом на 14 червня.

Росіяни вели безуспішні наступальні дії поблизу Оріхово-Василівки, що у 11 км на північний захід від Бахмута, а також Ягідного, Берхівки та Роздолівки.

14 червня українські та російські сили продовжували обмежені наземні атаки на лінії Авдіївка – Донецьк. Окупанти вели безуспішні наступальні дії поблизу Авдіївки, Мар'їнки (на південно-західній околиці Донецька), Красногорівки (безпосередньо на захід від Донецька) і Новомихайлівки (11 км на південний захід від Донецька).

ЗСУ тим часом здійснили наземні атаки поблизу Первомайського в 11 км на південний захід від Авдіївки та Опитного в 3 км на південний захід від міста. Українські війська також просунулися до 1 км в районі Вугледара.

ЗСУ незначно просунулися і на південний захід від Новодонецького в 10 км на південний схід від Великої Новосілки.

15 червня українські війська продовжували наступальні операції в Запорізькій області. Інтенсивність українських атак поблизу Оріхова зросла, оскільки погодні умови покращилися.

Росіяни заявили, що 15 червня окупований Крим атакували безпілотники. Про знешкодження дев'яти безпілотників у четвер вранці повідомив так званий очільник півострова Сергій Аксьонов. Один безпілотник нібито здетонував у Красногвардійському районі, село Докучаєве.

Зараз ви читаєте новину «Контрнаступ ЗСУ триває – показали свіжі карти боїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути