Ексклюзиви
четвер, 13 травня 2021 14:41

Коли в України буде "Залізний купол", як в Ізраїлю

Коли в України буде "Залізний купол", як в Ізраїлю
"Залізний купол" буде в найсучасніших арміях світу. А коли в Україні. Фото: REUTERS/Amir Cohen

Україні треба повчитися в Ізраїлю організації оборонного планування. Про це міркує в коментарі Gazeta.ua журналіст Юрій Бутусов.

"Ізраїль - приклад того, як країна адаптується для боротьби з навколишніми загрозами. Не може їх повністю зупинити, але здатний відповідати викликам. Максимально точно вимірює загрози, можливості й виставляє пріоритети у фінансуванні й підготовці. Вони чітко ставлять завдання та ухвалюють доктрину, яка дає змогу до цих завдань рухатися, чого немає в України. Є й розуміння, на що здатні самотужки, без співпраці з партнерами", - вважає журналіст.

В українській воєнній доктрині президента Володимира Зеленського, ухваленій 27 березня цього року, слова "перемога у війні" і "реформи Збройних сил" не вживаються, додає Бутусов.

"З цього можна визначити слабкі місця - доктрина неконкретна й не прив'язана до реальної ситуації".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У бомбосховище спускалася тричі за ніч" - жителька Тель-Авіва

Оперативно-тактичну систему протиракетної оборони "Залізний купол" називає майбутнім.

"З часом це буде в усіх сучасних арміях. Стане одним з основних засобів виживання на полі бою. Вона потрібна Україні також. Є недешевою. Зможемо таку отримати, коли в державі буде достатньо фінансів і чіткі завдання - воєнні, дипломатичні, економічні, інформаційні".

Між Ізраїлем і палестинськими територіями останні дні тривають ракетні обстріли, внаслідок яких загинули майже 50 людей - 43 палестинці й шестеро ізраїльтян. Жертв серед жителів Ізраїлю могло бути значно більше, проте країну захищає "Залізний купол" - перша у світі протиракетна оборона, яка має 90% показник успішності перехоплення.

Сотні ракет мобільна система ППО "Залізний купол" перехопила тільки за останні дні.

Зараз ви читаєте новину «Коли в України буде "Залізний купол", як в Ізраїлю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути