понеділок, 18 лютого 2019 18:30

"Київ має право будувати балістичні ракети" - екс-посол США

"Київ має право будувати балістичні ракети" - екс-посол США
Україна може будувати балістичні ракети. Фото: Петро Черьомушкін

Україна може створювати свої балістичні ракети тому що США та РФ розривають договір РСМД.

Про це написав у своєму Twitter екс-посол США в Україні, а нині експерт аналітичного центру Brookings Institution Стівен Пайфер, передає Крим.Реалії.

"Як на мене, то це прямий наслідок! Дивіться – Росія порушила Договір про ракети середньої та меншої дальності. Сполучені Штати оголосили, що припиняють свої зобов'язання і виходять з договору. Росіяни сказали: "Ми тоді теж припиняємо". Таким чином у нас є угода, у якій беруть участь США, Росія та інші держави, що стали наступниками СРСР, за винятком країн Балтії", каже експерт.

На його думку, через вихід з договору дає Україні карт-бланш на будівництво цієї зброї.

Через розірвання договору між Росією та США для України зникає необхідність дотримуватися цих правил. З таких умов Україна має право створювати крилаті балістичну ракети дальності від 500 до 550 кілометрів.

"Інше питання – і українці повинні це для себе вирішити, – чи хочуть вони насправді будувати такі ракети! Але якщо договір про РСМД припиняє дію, то і заборони, запроваджені цим договором, теж зникають. І в України не буде юридичного зобов'язання не створювати такі ракети. А ось чи подумали про це росіяни, чи ні – у цьому я не впевнений",- додав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українську крилату зброю вперше представили на міжнародному ринку

Говорячи про закінчення війни в Україні Стівен Пайфер висловив наступну думку.

"Для того, щоб він запрацював, необхідна миротворча операція, яка може стати відмінним інструментом для врегулювання конфлікту на окупованій частині Донбасу.Ми бачили російську пропозицію: миротворці повинні бути розміщені лише уздовж лінії розмежування. Але на це не можна погоджуватися, оскільки такий крок просто перетворив би активний конфлікт в конфлікт заморожений. І тут виникає питання: як швидко можна було б розмістити "блакитні шоломи" ООН таким чином, щоб вони в максимально короткий термін взяли під свій контроль весь Донбас, зокрема і неконтрольовану ділянку українського кордону з Росією? Це складне запитання, і до нього не вийде перейти, поки не буде принципової угоди між Україною і Росією", -

На його погляд США та ЄС зробили невірно, коли відмовились вводити санкції одразу ж після нападу на українські кораблі у Керченській протоці. Він вважає, що треба посилювати та розширювати санкційний тиск на Росію.

Говорячи про так званий "план Сайдіка" щодо врегулювання ситуації на Донбасі, слід розуміти, що це насправді пункти українського плану, запропонованого ще два роки тому на Мюнхенській конференції з безпеки лідером партії "Основа", кандидатом на пост президента України Сергієм Тарутою.

Про це в ефірі телеканалу Zik заявив голова громадської ради при Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Геннадій Борісічев.

Зараз ви читаєте новину «"Київ має право будувати балістичні ракети" - екс-посол США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути