Ексклюзиви
субота, 24 липня 2021 16:27

Катастрофа малазійського Boeing: двох росіян-свідків можуть депортувати з Нідерландів

Катастрофа малазійського Boeing: двох росіян-свідків можуть депортувати з Нідерландів
Жінка на ім'я Олена буцім то знала про катастрофу, але відразу не розповіла. Фото: УНН

Міграційна служба Нідерландів відмовляє в статусі біженців двом росіянам.

Вони свідчили про катастрофу малазійського Boeing 777, повідомляє De Volkskrant.

Жінка на ім'я Олена в день катастрофи літака 17 липня 2014 року приїхала в офіс до свого партнера Ігоря, щоб зустріти його з роботи. Видання пише, що вона жила в "російському провінційному місті". Вона випадково почула розмову начальника.

"З контексту розмови можна зробити висновок, що начальник спілкується з членом сім'ї, який перебуває в Україні і займає керівну посаду в штабі ЛДНР. Вони радіють, що їм вдалося збити великий літак", — пише De Volkskrant.

Потім начальник Ігоря похвалився Олені, що бойовики змогли збити літак ракетою "Бук". Жінка пізніше дізналася, що фірма Ігоря працює як прикриття для російських солдатів на території України. Начальник зберігав фальшиві українські паспорти, які найманці використовували для перетину кордону. Олена тимчасово влаштувалася в адміністрацію фірми та зробила копії документів.

У той час фірма не повертала борг Ігорю. Чоловіка викликали в поліцію. Начальник запевнив, що нічого не відбулося, а силовики думають, що компанія помилилася при поверненні ПДВ. У поліції чоловіка допитали про його роботу. Потім його знову викликали на допит. Показали документи про те, що Ігор вивів гроші компанії на свій особистий рахунок. Чоловік посварився з начальником. Сказав під час сварки, що Олена знає про українські паспорти.

Парі стали погрожувати співробітники ФСБ, додає De Volkskrant. Олена та Ігор виявили мертву кішку на ґанку будинку. Спецслужби намагалися завербувати Олену. Ігоря декілька разів били та погрожували вбивством.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США закликали Росію визнати відповідальність за катастрофу МН17

Вони вирішили поїхала до Нідерландів, попросили притулку. Олена розповіла інформацію про MH17 тільки через два роки. Каже, що боялась за родичів.

Слідча група сприйняла інформацію Олени всерйоз, але міграційна служба не повірила їй. Одна з головних претензій уряду, що пара не розповіла про катастрофу після прибуття у Нідерланди. Їх можуть депортувати.

В суді у справі про катастрофу "Боїнга" МН17 в небі над Донбасом у 2014 році заслухали кілька нових записів радіоперехоплення керівництва ЛНР і ДНР.

У них детально обговорюється транспортування зенітно-ракетної установки "Бук" по своїй території в день, коли літак був збитий.

У суді програли записи переговорів "глави розвідки" ДНР Сергія Дубинського з "заступником командира" батальйону "Схід" ДНР Олександра Семенова, переговори Дубинського і "міністра оборони" ДНР Ігоря Гиркина, а також численні переговори Дубинського зі своїми підлеглими в розвідбату .

Зараз ви читаєте новину «Катастрофа малазійського Boeing: двох росіян-свідків можуть депортувати з Нідерландів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути