Ексклюзиви
середа, 04 січня 2023 07:40

Спецтема: Війна Росії проти України

Карти боїв в Україні: аналітики показали, що відбувається на фронті
4

На Донбасі Збройні сили України відбивають ворожі штурми на Бахмутському та Авдіївському напрямах, а також із боями продовжують контрнаступ у районі ділянки Сватове – Кремінна.

Російські окупанти тим часом перекидають ворожі підрозділи, намагаючись посилити угруповання на заході Донецької області, свідчать свіжі карти американського Інституту вивчення війни (ISW).

Триває контрнаступ ЗСУ на заході Луганської – сході Харківської областей. Армія РФ 3 січня продовжила обмежені контратаки з метою повернути втрачені позиції на лінії Сватове – Кремінна. ЗСУ відбили атаки окупантів поблизу Стельмахівки за 16 км на північний захід від Сватового, Макіївки за 22 км на північний захід від Кремінної, Площанки за 17 км на північний захід від Кремінної та Білогорівки за 12 км на південь від міста. На кадрах із геолокацією, опублікованих 3 січня, видно, що російські сили діють за 1 км на північ від Білогорівки, що вказує на те, що вони трохи просунулися навколо населеного пункту.

У Міноборони РФ заявили, що російські війська використовували термобаричні артилерійські системи для завдання ударів по ЗСУ в районі Кремінної. Використання російськими військовими таких видів озброєння у районі Кремінної на Луганщині свідчить, що війська РФ, імовірно, продовжують надавати пріоритет операціям на лінії Кремінна – Сватове на тлі можливої підготовки російських військових до вирішального наступу в регіоні.

Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Фото: understandingwar.org
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків

Українські сили продовжили завдавати ударів по російській військовій логістиці на Луганщині. Зокрема 3 січня українські воїни знищили російські польові склади боєприпасів та склад ПММ на Сватівському напрямку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Переможні новини: ЗСУ на Запоріжжі знищили купу техніки і сотні окупантів

Ситуація на Донбасі залишається перманентно складною. Російські війська 3 січня продовжили наступ у районі Бахмута. ЗСУ водночас відбили атаки загарбників у районі самого Бахмута; на північний схід від Бахмута поблизу міста Роздолівка, що у 18 км на північний схід, Соледара за 10 км на північний схід та Червоної Гори за 5 км на північний схід. А також на південь від Бахмута поблизу Курдюмівки (12 км на південний захід) та Кліщіївки (6 км на південний захід).

Сили групи "Вагнер" розпочали наступ у напрямку Червоної Гори та продовжують спроби просунутися на північ у бік Бахмута з позицій поблизу Кліщіївки, Озарянівки (14 км на південний захід від Бахмута) та Опитного (3 км на південь від Бахмута). Бойові кадри з геолокацією показують українські удари по російській техніці та піхоті на північ від Соледара, а отже російські сили зайняли позиції у цьому районі.

Війська РФ 3 січня продовжили наступ у районі лінії Авдіївка – Донецьк. У Генштабі ЗСУ заявили, що російські окупанти вели штурми в районі Авдіївки (на північ від Донецька) та Мар'їнки (на південно-західній околиці Донецька).

Ворожі війська також атакували укріплення ЗСУ на західній околиці Донецька в районі Красногорівки та намагалися просунутися на Невельське та Первомайське. Російські джерела продовжують стверджувати, що у Мар'їнці точаться вуличні бої.

Росіяни можуть посилювати своє угруповання на заході Донецької області. Зокрема на Новопавлівському напрямку (оперативний напрямок, яким позначався район на південний захід від Донецька) за рахунок частин, перекинутих з Херсонського напрямку.

На кадрах із геолокацією, опублікованих 3 січня, видно, як українська артилерія зупиняє ротацію російської піхоти біля Павлівки в 40 км на південний захід від Донецька.

Російські сили тим часом продовжують плановий артилерійський вогонь на заході Донецької та сході Запорізької областей.

Російським військовим у найближчі тижні, ймовірно, не вдасться захопити Бахмут, повідомило міністерство оборони Великої Британії 3 січня.

Там пояснили, що Збройні сили України у цьому районі отримали підкріплення, тому сили противника знизили свою активність.

Зараз ви читаєте новину «Карти боїв в Україні: аналітики показали, що відбувається на фронті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути