середа, 26 квітня 2017 19:55

Їжа на вогнищі й підвал без світла: як живуть у прифронтовій смузі

Їжа на вогнищі й підвал без світла: як живуть у прифронтовій смузі
Біля лінії фронту живуть у будинках без дахів і ховаються у підвалах. Але вивозити дітей на підконтрольну територію бояться.

Поблизу лінії розмежування люди місяцями живуть без світла, тепла й води, але бояться віддавати своїх дітей на підконтрольну Україні територію.

Про це Gazeta.ua розповів 33-річний Антон Наумлюк, російський журналіст, який працював у зоні АТО.

"Я знімав тоді у Пісках і Водяному. У Водяному залишилися два будинки. В одному є генератор, а в іншому - ні. Свічками світять. Солярку для генераторів давали бійці ЗСУ. Коли припинялися обстріли, люди вилазили з-під руїн. У дворі на багатті варили їжу. Без українських солдат вони б зиму не пережили.

Не люблять журналістів. Хотів зняти, як вони стоять у черзі за "гуманітаркою". Кулаки стиснули й кажуть: "Що ви нас знімаєте, як мавп?". Я розумію: не хочуть, аби показували, в якому жаху вони живуть.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Немає сенсу їхати звідти": екс-футболіст збірної України про життя в Донецьку

По тих руїнах бігають діти. Бояться вивозити їх на підконтрольну територію. Кажуть: "Тут наш дім. Нам нема куди їхати". Дивлюсь, а у цього будинку даху немає - вибухом знесло.

Живуть у підвалах без світла і води. Це якийсь постапокаліпсис. Я зайшов із камерою у повну темряву. Присвітив ліхтариком - сидять за столом якісь бліді люди. Закривалися руками, лаялися на мене, щоб не знімав. Один хлопець потім сказав: "Ну поїду я в цей центр для біженців. А мені там говоритимуть, коли вставати, коли лягати, на роботу ходити треба буде. На фіга мені таке треба. Я краще тут спокійно поживу", - розповів журналіст.

На окупованій Донеччині люди вірять у байки про те, що в Україні знущаються над дітьми та розстрілюють їх.

Зараз ви читаєте новину «Їжа на вогнищі й підвал без світла: як живуть у прифронтовій смузі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути