неділя, 18 вересня 2022 07:15

Спецтема: Війна Росії проти України

ISW: російським окупантам навколо Лиману загрожує оточення ЗСУ

ISW: російським окупантам навколо Лиману загрожує оточення ЗСУ
Збройні сили України розширюють позиції на схід від річки Оскіл і на північ від Сіверського Донця. Фото: Генштаб ЗСУ

Збройні сили України розширюють позиції на схід від річки Оскіл і на північ від Сіверського Донця.

Це може дати змогу захисникам оточити російські війська навколо Лиману Донецької області. Таку інформацію станом на 17 вересня мають аналітики американського Інституту вивчення війна (ISW).

Подальше просування українців на схід уздовж північного берега річки Сіверський Донець може зробити російські позиції навколо Лиману непридатними й відкрити підходи до Лисичанська й Сіверськодонецька.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Слова не зупинять геноцид, Україні треба більше озброєння – МЗС Литви

"Російські захисники в Лимані, мабуть, складаються здебільшого з резервістів БАРС (резерву російської бойової армії) і залишків частин, розгромлених під час контрнаступу ЗСУ в Харківській області. І росіяни, схоже, не направляють підкріплення в цей район", – ідеться у звіті.

Попри успішний контрнаступ ЗСУ, російські окупанти намагаються просунутися на Донеччині. Аналітики ISW зазначили, що ворог продовжує безглузді наступальні операції. Вони зосереджені навколо Донецька й Бахмута. Натомість свої ресурси окупанти могли б використати для оборони.

Згідно зі звітом, Росія не може спрямувати підкріплення ані до сходу Харківської області, ані до Луганської. А це робить більшу частину окупованої ворогом північно-східної частини України вразливою для контрнаступу ЗСУ.

Росіяни тримають оборону на Донбасі, але поступаються Збройним силам України на півдні. Водночас українські військові намагаються просунутися до кордонів Харківської та Луганської областей, свідчать свіжі мапи американського Інституту вивчення війни ISW.

Напередодні противник обстріляв Приштинь на північному сході Ізюма, щоб обмежити ЗСУ у спробі встановити новий плацдарм через річку. Тривають бої за Лиман.

Аналітики звертають увагу, що раніше РФ використовувала ракети С-300 для завдання ударів по наземних цілях на півдні України та в Харківській області, чого не робила на Донбасі. Це свідчить на брак у Росії прецизійних вогняних боєприпасів.

Зараз ви читаєте новину «ISW: російським окупантам навколо Лиману загрожує оточення ЗСУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути