Ексклюзиви
четвер, 23 травня 2019 21:22

"Це збройники, крихітко" - як працює ветеранський намет на "Книжковому Арсеналі"
22

Автор: Софія Староконь
  Щоб сфотографувати намет доводиться вичикувати, коли людей напроти нього поменьшає
Щоб сфотографувати намет доводиться вичикувати, коли людей напроти нього поменьшає

22 травня в Києві стартував "Книжковий Арсенал" — серйозна подія у видавничому світі Україні. Родзинкою фестивалю став "Ветеранський намет" - місце презентації більше 50 книг про російсько-українську війну.

Намет поставили після гучного скандалу. Організатори фестивалю у березні відмовлялися виділити полиці для літератури, написаної колишніми бійцями.

"Ідея прийшла після цього всього кіпішу, - розповідає ветеран АТО Юрій Руденко. Палить цигарку у зоні для курців. - У співпраці з адміністрацією та ветеранами, вирішили зробити таку малу архітектурну форму. І вийшло дуже добре. Тому що, в Арсеналу була ідея встановити стенд".

Юрій Руденко киянин, воював понад Донбасі. Спочатку навідником зенітки ЗУ-23, а потім командиром цієї ж гармати. Написав про це дві книги - "Свет и кирпич" та "Психи двух морей".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Військові розтлумачили наказ про ставлення до ДНР і ЛНР

Відразу після відкриття намету в нього набилися всі охочі подивитися на нього та купити книжку про спротив російській навалі
Фото: Софія Староконь
Щоб сфотографувати намет доводиться вичикувати, коли людей напроти нього поменьшає
Ірина Геращенко обирає собі нову книжку
Біля фонтану відпочівають організатори та ті, хто прийшов купити книжки
Ірина Геращенко зізналася, що має окрему поличку для військової літератури

Військова IKEA

Ветеранська локація одразу ліворуч від входу. Це стандартний військовий намет УСТ-56. Зроблений з брезенту зеленого кольору, накритий маскувальною сіткою темно-зеленого кольору.

Поруч прапори України та Військово-морських сил на 2,5 м щоглі.

"Такі намети використовуються і зараз, це військовий намет, можливо в АТО був. Чим він зручний- його можна зібрати та перевести в інше місце, а чим не зручний - немає підлоги. Насправді на полігонах та на передовій люди живуть в наметах. Він повністю продуманий це дірка для буржуйки, а у вікнах дерев'яні рами. В армії все продумано".

У середині намету місця впритул. Його розмір 5 на 5 метрів, на фронті, тут би мешкало відділення солдат — 12 осіб. У ветеранів вийшло розмістити чотири столи зроблених з армійських ящиків від боєприпасів. На них виклали книги. Уся конструкція тримається на товстих стовпах з дерева у середині, та кілках по краях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Усі в паніці. І це добре": Олексій Ковжун про ідею влади помиритися з РФ

"До огляду!"

Локація запрацювала 22 травня пообіді. Одразу викликала ажіотаж. Намет оточили відвідувачі, виникла черга.

Автор: Софія Староконь
  Відразу після відкриття намету в нього набилися всі охочі подивитися на нього та купити книжку про спротив російській навалі
Відразу після відкриття намету в нього набилися всі охочі подивитися на нього та купити книжку про спротив російській навалі

Щоб не було спекотно, полог намету відкритий з одного боку. Всередині тісно. На стовпі по центру висить армійська лампа, яка тепло-жовтим світлом освічує столи та книжки. Тут більше 50 книг написаних учасниками бойових дій. Всі лежать ідеально рівними стовпчиками. На стінках прикріплені прапори різних бригад Збройних сил.

Один з перших відвідувачів екс-президент України Петро Порошенко з дружиною Мариною та віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко. До Арсеналу вони прийшли без охорони та вільно гуляли вибираючи книжки.

Порошенка оточили відвідувачі. Через фото з людьми, він "загубив" дружину.

Автор: Софія Староконь
  "А де моя Марина?" - Петро Порошенко "загубив" дружину
"А де моя Марина?" - Петро Порошенко "загубив" дружину

"А де моя Марина?", - почав метушитись Петро Олексієвич.

За людьми збіглись журналісти. Почали випитувати про останні заяви новообраного президента Володимира Зеленського.

"Вони збираються притягнути мене до відповідальності за підписання закону про мову, - говорить Петро Порошенко. - Я теж готовий. Кримінальна справа щодо Керченської протоки - це атака на армію. Кримінальна справа щодо Томосу - це атака на віру, кримінальна справа щодо мовного закону - це атака на мову. Все чітко за програмою, але нічого у них не вийде".

Порошенко під час відвідин Арсеналу придбав там більше 40 книг від українських видавців. 6 з них — це книги учасників війни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: РФ "загубила" 80 полонених українців - Марчук пояснив, чому зривається обмін заручниками

Що люди скажуть

38-річна Марина, білявка невисокого зросту. Зізнається, що прийшла поповнити свій арсенал військової прози.

Автор: Софія Староконь
  Марина - невисока білявка зліва, каже, що ціленаправленно йшла за книжкою, написанною Оксаною Чорною "Позивний Кассандра. Літо 2015”
Марина - невисока білявка зліва, каже, що ціленаправленно йшла за книжкою, написанною Оксаною Чорною "Позивний Кассандра. Літо 2015”

"Я цілеспрямовано йшла в ветеранський намет. В книгарнях вони не продаються, чи мають обмежене видавництво. Купила книжку Оксани Чорної "Позивний Кассандра. Літо 2015", - розповідає жінка.

Біля відкритого пологу поставили звичайний мольберт для художників. На ньому наказ:

"Відповідно до існування великої кількості грамотних ветеранів АТО/ООС, та враховуючи те, що означені ветерани пишуть книжки про російсько-українську війну, - наказую:

1. Створити проект "Ветеранський намет" для участі у ІХ Міжнародному фестивалі "Книжковий арсенал" з 22 по 26 травня 2019 року;

2. Відповідальними за організацію та проведення назначити ветеранів та волонтерів;

3. контроль за виконанням наказу залишаю за собою.

Міністр І. Фріз."

Автор: Софія Староконь
  Подружжя Ганна та Олег прийшли на фестиваль, щоб придбати собі книжки, написані ветеранами.
Подружжя Ганна та Олег прийшли на фестиваль, щоб придбати собі книжки, написані ветеранами.

Біля нього фотографується 29-річна Ганна з Бахчисарайського району. На дівчині футболка Крим-Україна.

"Я з батьками в 14-му, як приїхала так і не поверталась. Батько зараз на фронті.

На мою скромну думку це асоціюється зі станом в суспільстві. Ті, хто довкола трохи торкаються, а іншим все одно".

"Це має так бути, ми цим показуємо, що ми такі, які є, як би ми були там, в павільйоні, то ми б загубилися", - каже її чоловік 40-річний Олег.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вакарчук розкритикував "референдуми" від Адміністрації Зеленського

Місце розряджання зброї

Навколо намету метушиться один Олег Больдирєв - більш відомий як Мартин Брест, автор книг "Піхота" та "Піхота-2". Просить у перехожих запальничку.

Питаю у нього про нове керівництво Збройних сил та Операції об'єднаних сил.

"Руслан Хомчак, дуже спірне про нього думку у різних людей, - каже Олег Болдирєв. - хтось хвалить, а хтось лає. Це не найгірша кандидатура. Це моя точка зору, я взагалі сержант, мало що в цьому розумію. Але не найгірша кандидатура.

"Командувач ООС Олександр Сирський військова кісточка. Якби в нашій армії були б білогвардійські офіцери це був би Сирський. У нього все чітко і по регламенту. Коли він був командувачем АТО, було все "рівненько". З огляду на, те що Наєв рік "протрубив" без відпочинку - треба відпочити людині. Сподіваюся, що нова влада не замінить командувача ООС."

Впродовж дня всі охочі могли купити та відразу підписати книжки у авторів. Ближче до 21 години вечора надворі почало темніти, а людей біля намету все одно було дуже багато.

Ветеранський намет працюватиме до кінця Книжкового Арсеналу. За перший день тут продали 333 книг ветеранів.

Понад 50 авторів-ветеранів війни презентували свої книги на фестивалі "Книжковий Арсенал", що проходить у Києві.

Для них працює спеціальний намет, який встановили на території Мистецького арсеналу, передає журналіст Gazeta.ua.

Зараз ви читаєте новину «"Це збройники, крихітко" - як працює ветеранський намет на "Книжковому Арсеналі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути