Ексклюзиви
вівторок, 26 листопада 2019 18:06

Експерт назвав сумнівні моменти в історії агента Матюхи

Експерт назвав сумнівні моменти в історії агента Матюхи
В Головному управлінні розвідки підтвердили виконання Матюхою деяких доручень. Фото: censor.net.ua

Офіційна версія роботи так званого "мера" Горлівки Едуарда Матюхи в якості агента під прикриттям викликає сумніви. Хоча на її користь є розміщені на сайті Центральної виборчої комісії факти, що він був довіреною особою екс-керівника Служби зовнішньої розвідки Миколи Маломужа на президентських виборах 2014-го.

Про це Gazeta.ua розповів військовий експерт Дмитро Снєгирьов.

"У Горлівці досить високий рівень контррозвідувального режиму відповідних структур. Контррозвідка підпорядкована одному з лідерів ДНР, підполковнику військової розвідки РФ Ігорю Безлеру. Затримання професійних українських розвідників це засвідчили. Українські спецслужби уповноважили їх завданням ліквідувати самого Безлера. Згодом їх передали українській стороні.

Безлер протягом 4 місяців працював в Горлівці на посаді виконувача обов'язків директора комунального підприємства, яке напряму йому підпорядковувалося. Йдеться про комбінат ритуальних послуг. Також був керівником служби безпеки промислових підприємств, розташованих на території Горлівки, та окремих політичних діячів, які входять в істеблішмент української політики. З питань безпеки Безлер обізнаний", - каже Снєгирьов.

Важко припустити, що Матюха міг довгий період працювати з Безлером і не бути викритим, каже експерт.

"Він мав інформацію про найближче оточення. Вона у відкритому доступі. Не було потреби виносити назагал місце перебування агента. Дружина Матюхи останні п'ять років жила на підконтрольній українській владі території. Працювала в держустанові. Закон про захист свідків в Україні не працює. Немає юридичної підстави щодо юридичного супроводу свідків. Надана інформація Матюхи не може розглядатися ні в Гаазькому трибуналі, ні під час Нормандської зустрічі. Виникають запитання до відповідності цієї версії", - розповів він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ДНР відповіли на зізнання колишнього "народного мера" Горлівки

В Головному управлінні розвідки підтвердили виконання Матюхою деяких доручень. Він же каже, що 5 років працював під прикриттям. Одна версія не зовсім відповідає іншій, підкреслив експерт.

Матюха був заступником міського голови Горлівки Євгена Клепа. Згодом Клепа заарештували через розтрату майна і тримали у підвалах. Дивно, що у Безлера не було запитань до найближчого оточення Клепа.

"Обов'язки мера Матюха виконував недовго – до трьох днів. Володіти необхідним обсягом інформації не міг. Його роль в розбудові структур так званої компартії ДНР не надто авторитетна. Компартія була недопущена до участі в останніх "виборах". На її очільника були замахи. Свідчить про те, що ватажок бойовиків Пушилін і російські спецслужби не розглядають так званих комуністів як своїх найближчих союзників.

У Кремлі проектами самопроголошених республік керує Владислав Сурков. Конфлікт інтересів всередині Кремля не більше ніж вигадка. Компартія Росії не має ніякого впливу. Версія про її ключову роль в першу чергу вигідна Росії. Хто поширює протилежну інформацію, - грає на боці ворога. Росія в будь-який момент може заявити про те, що відповідальність за локальний характер на пострадянському просторі несуть не ГРУ чи ФСБ, а політична партія. Це знімає відповідальність з неї як країни-окупанта, перекладаючи її на маргінальну партію, яка працює в юридичному полі РФ", - додав він.

ГУР намагалося продемонструвати ефективну роботу своїх співробітників. Але мети не досягнуто. Є припущення, що невдало проведена інформаційно-психологічна операція була дзеркальною відповіддю на перехід екс-співробітника СБУ Василя Прозорова на сторону бойовиків.

"Якщо спецоперація робилась в контексті відплати, це пояснює характер появи такої інформації та характер операції. Постає питання доцільності її проведення. Інформація мала бути конкретною", - резюмував Снєгирьов.

Матюха заявив, що був українським розвідником та 5 років працював серед бойовиків, здобуваючи необхідну інформацію на користь України.

Зараз ви читаєте новину «Експерт назвав сумнівні моменти в історії агента Матюхи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути