Ексклюзиви
вівторок, 03 вересня 2019 08:00

Є таємні домовленості - Пристайко про зустріч у "нормандському форматі"

Є таємні домовленості - Пристайко про зустріч у "нормандському форматі"
Про що говорили на зустрічі у "Нормандському форматі". Фото: Укрінформ.

Саміт лідерів "нормандської четвірки" відбудеться за умови, якщо будуть виконані конкретні домовленості, досягнуті на вчорашній зустрічі на рівні політичних радників.

2 вересня у Берліні відбулися 8-годинні переговори, розповів міністр закордонних справ України Вадим Пристайко. Він виступав як радник президента, передає "Укрінформ".

"Сподіваюся, що досягнуті домовленості, які ми збираємося виконати всі, будуть імплементовані ближчим часом, і ми зможемо відкрити шлях до зустрічі на вищому рівні. Є певний успіх, на основі результатів якого ми збираємося базувати наступну зустріч лідерів", - сказав Пристайко.

Він додав, що подробиць, за домовленістю 4-х сторін, він розкрити не може.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Донбасі наростає напруга: маємо втрати

Серед конкретних речей, яких потрібно досягти, дипломат назвав Станицю Луганську, щодо розведення в якій лідери домовилися ще 2016-го.

Для цього треба припинити стріляти, почекати тиждень, щоб пересвідчитися, що немає загрози обстрілів. Потім відвести озброєння і людей, зробити "коридор", щоб почати розмінування, знімати фортифікаційні споруди, відновити дороги.

Про дату саміту ще не говорили. Лідери Німеччини, Франції, України та Росії мають вирішити це самостійно на основі звітів, які їм представлять їхні радники. На думку Пристайка, додаткові підготовчі зустрічі, зокрема, на рівні голів МЗС, не потрібні.

Не говорили й про обмін полоненими та про про "Дорожнью карту" виконання Мінських домовленостей, на що покладали надії.

Президент України Володимир Зеленський і президент Франції Еммануель Макрон у 1,5-годинній розмові обговорили підсумки саміту G7. Зі свого боку, Еммануель Макрон підтвердив намір провести зустріч у "нормандському форматі" найближчим часом".

Зараз ви читаєте новину «Є таємні домовленості - Пристайко про зустріч у "нормандському форматі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути