вівторок, 01 січня 2019 15:09

"Два дні святковий стіл готували" - як пройшов Новий рік на фронті
14

Новий Рік в мирній країні пройшов по старих традиціях: вистріли петард, салютів, тотальні веселощі в більшості випадків і так далі. В повній протилежності відбувалось святкування у зоні бойових дій.

Gazeta.ua поспілкувалась з бійцями на передовій, як у них пройшло святкування.

Святкування Нового року на передовій на Донбасі
Фото: фото надані підрозділами
Святкування Нового року на передовій на Донбасі
Святкування Нового року на передовій на Донбасі
Святкування Нового року на передовій на Донбасі
Святкування Нового року на передовій на Донбасі

Юрій Кульпа, 44 артилерійська бригада ЗСУ

- Частина бійців бригади на даний момент перебуває в зоні бойових дій, де виконують різні бойові завдання. Напередодні Нового Року, наших хлопців відвідала співачка Софія Федина, яка привезла на передову велику порцію гарного настрою, пісень і святкових привітань. Це дуже збадьорює бійців.

Новорічний стіл наші хлопці готували самі. Старалися, щоб все було наближено до домашніх умов.

Аліна, медик 57 бригади ЗСУ

- Не зважаючи на близькість до московських окупантів, ми готувались до Нового Року по домашньому. За два дні до свята, закупили продукти. І потім з посестрою Танею сервірували стіл. Вийшло дуже красиво. Жаль, що не всі побратими змогли до нас приєднатись.

Гришко, 93 бригад ЗСУ

- Це мій четвертий Новий Рік в зоні бойових дій. Я його святкував з різними підрозділами. Тільки цей виявився найспокійнішим. А минулі роки – були жвавими. Одного разу навіть довелося виходити на перехват російської розвідувальної групи, яка в самий Новий Рік захотіла зайти до нас з флангу. Вони надіялися, що наші хлопці перебувають в стані алкогольного сп'яніння. Проте не варто було судити по собі і за свою нахабність, вони поплатились. Одного з нападників було важко поранено..

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жити, вірити, любити: приголомшливе звернення бійців "із передка"

Ігор, 57 бригада ЗСУ

- Четвертий рік уже святкую в зоні бойових дій. В 2014 році перебував під Горлівкою, де тривали важкі бої. Перед самим Новим Роком, нас вивели із передової. Тоді вдалося посвяткувати в дома. А останні роки перебуваю в областях, де тривають бої. В мене син росте, якому три роки. Так я його бачив разів п'ять, не більше. Це дуже боляче, але розумію, що війна і змушений бути тут, щоб моя дитина і всі інші ніколи не відчули і не побачили реальне обличчя війни.

Захар, Добровольчий український корпус "Правий сектор"

- Частина наших бійців перебуває на передовій, де разом із бійцями Збройних Сил України, виконують бойові завдання і захищають український народ. Інша частина бійців перебуває на базі, яка знаходиться подальше від зони бойових дій. Як і там, так і в тилу, ми намагались відсвяткувати Новий Рік і День Народження, Провідника української Нації – Степана Бандери. Дякуємо волонтерам, які допомагають нам і не кидають в біді. Завдяки їм, завдяки простому українському народу у нас була змога накрити новорічний стіл, згадати тих, кого уже не має з нами. Подумати про майбутнє – боротьба триває.

Ігор Ященко, організація "Тризуб Дентал" – військові стоматологи- волонтери

- Уже декілька років перебуваємо в зоні бойових дій. Постійно знаходимося в містечку Карлівка. Тут завжди весело, тут перетинаються шляхи всіх військових, які знаходяться в районі Донецького аеропорту. В нашому волонтерсько- військовому будинку, завжди організовуються зустрічі багатьох військових журналістів, волонтерів. Адже тут є можливість помитись, погрітись.

На святкування Нового Року до нас приїжджають бійці, які воювали колись, на даний момент воюють. До нас приходять місцеві мешканці, наші друзі, які є частиною боротьби за Україну.

Цього року теж все відбувалось у звичному стилі. Десятки привітань від усіх військових, в ночі келих шампанського з побратимами: військові медики, добровольці, бійці ЗСУ. Боротьба продовжується і ми обов'язково переможемо.

Антон, 57 бригада ЗСУ

- Ми знаходимося в самому пеклі за кілометр від промислової зони Донецька. Але – це не привід для нас, щоб сумувати. Хай плачуть московські окупанти. Тому, ми з побратимами організували непоганий Новорічний стіл. У нас хлопці не тільки воюють, а ще й готують. І не біда, що дівчат не має, ми можемо самі багато.

Крім столу, ми спорядили ялинку і виставили її посеред площі, прямо в зоні бойових дій на лінії вогню. Хай всі бачать, що війна не вбила у нас бажання жити.

Дякуємо усім, хто нам допомагає і підтримує. Ми не підведемо. Все буде Україна!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські воїни передали зворушливий вірш із окопів

Віктор, 58 бригада ЗСУ

- Новий Рік на війні – це не привід для поганих емоцій. І ми організували хороший святковий стіл для себе. Гриби смажені, два види риби, декілька видів салатів, голубці, ковбаска, навіть шашлики були в нашому Новорічному меню.

Ніхто нікому не заважає харчуватись і жити в нормальних умовах, навіть на війні. Було б бажання і фантазія. Хочу щиро подякувати волонтерам з Чернігова за допомогу в організації та святкуванні Нового Року. І хочу привітати усіх українців з цими святами. Хай Господь оберігає їх і дарує Перемогу.

Верба, Добровольчий український корпус "Правий сектор"

- Третій рік уже святкую Новорічні і Різдвяні свята в зоні бойових дій. Хоча маю можливість поїхати до дому. Але тут мені простіше, поряд друзі, побратими. Тут я відчуваю підтримку мирної країни і не бачу в цього негативу, який загнуздав нашу країну. Проте ніхто не збирається припиняти боротьбу. І ми переможемо.

Бойовики в новорічну ніч обстріляли українські позиції з мінометів, гранатометів. 2 українських захисники отримали поранення. У відповідь українські бійці застосували зброю і знищили 2 окупантів, ще 3 бійці поранили.

Зараз ви читаєте новину «"Два дні святковий стіл готували" - як пройшов Новий рік на фронті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути