Ексклюзиви
четвер, 11 лютого 2021 22:30

Донбас знаходиться на межі екологічної катастрофи

Донбас знаходиться на межі екологічної катастрофи
Кравчук попередив про радіоактивні викиди на Донбасі. Фото: Facebook

Тимчасово окупований Донбас знаходиться на межі екологічної катастрофи.

Про це заявив перший президент України, глава Української делегації для участі в ТКГ Леонід Кравчук під час виступу на Радбезі ООН.

"Донбас знаходиться на межі екологічної катастрофи. І не тільки у зв'язку із забрудненням повітря і грунту, вибухами боєприпасів і мін, а й внаслідок радіоактивних викидів.

Хочу нагадати, що в 1979 році на території шахти "Юнком", яка зараз знаходиться на тимчасово окупованому Донбасі, радянським урядом було проведено ядерний вибух. Після вибуху в шахті утворилася радіоактивна порожнина, з якої постійно відкачували воду, щоб радіація не потрапила на поверхню і в грунтові води", - сказав Кравчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В ООН виступили із закликом щодо Донбасу

За його словами, майже 3 роки тому окупаційна адміністрація припинила відкачування підземних вод.

"Радіація вже проникає в горизонти питної води. Крім того, внаслідок російської агресії, МАГАТЕ не в змозі здійснювати перевірку локацій на окупованих територіях, де використовується ядерний матеріал", - додав Кравчук.

Президент Володимир Зеленський 11 лютого прибув з робочою поїздкою до Донецької області. Там має ознайомитися з ситуацією на передовій. Разом із Зеленським на Донбас вирушили посли країн "Великої сімки" і глава ОП Андрій Єрмак.

Зараз ви читаєте новину «Донбас знаходиться на межі екологічної катастрофи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути