вівторок, 04 липня 2017 15:52

"Донбас розстрілюють під фашистські марші" - російських пропагандистів зловили на брехні

Російське державне телебачення в сюжеті про конфлікт на сході України використало відеозапис, який вводить глядача в оману.

Йдеться про сюжет "Донбас розстрілюють під фашистські марші з радянських гармат" у передачі "Вести недели". У ньому кореспондент каналу "Россия 1" звинувачує українських бійців із батальйону "Азов" у воєнних злочинах, пише bbc.com.

У сюжеті йдеться про обстріл контрольованого самопроголошеною ДНР села Безіменне, який, як твердять "Вести недели", стався 9 травня і був "найжорстокішим" за цей рік.

"Били по центру селища, де покладали квіти до пам'ятника воїнам, загиблим у Великій Вітчизняній війні", - розповідає кореспондент телеканалу Олександр Сладков.

Він також каже, що для обстрілу використали стару радянську гармату.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російський ведучий Дмитро Кисельов повернувся із Криму з розбитим обличчям

Ці слова супроводжуються відеозаписом, на якому видно, як кілька людей стріляють із гармати, а голос за кадром каже: "Ми стріляємо з гармати 1943-го року по російських окупантах".

У сюжеті демонструють інтерв'ю одного бійця "Азова" з позивним "Яр", який розповідає, що йому з товаришами по службі хотілося постріляти зі старої гармати і це вдалося.

 

Однак на відео видно неузгодженості - на кадрах з гарматою із підписом "України 9 травня 2017" на деревах зовсім немає листя. А на кадрах, де показано, як снаряди б'ють по селищу, всі дерева - зелені.

Схоже, журналісти використали для сюжету шестихвилинне відео, опубліковане 5 червня на Youtube-каналі, що підтримує сепаратистів. Запис під назвою ​​"Обстріл з 100 мм артилерії зондеркоманди "азов" Безіменного 9 травня 2017 р."

Однак насправді кадри пострілів із гармати й інтерв'ю вперше опубліковали на каналі AZOV media на Youtube ще 23 листопада 2015 року.

Телеканал "Россия 1" раніше потрапляв у скандали через використання недостовірних відеозаписів у сюжетах, що звинувачують українських військових у воєнних злочинах.

У травні 2014 року канал із метою продемонструвати жорстокість українських військових, використав відео 2012 року з Північного Кавказу.

Тоді гендиректор інформаційного агентства "Россия сегодня" і ведучий "России 1" Дмитро Кисельов назвав це "випадковою помилкою".

"Помилка, але в жодному разі не маніпуляція", - заявив він.

Зараз ви читаєте новину «"Донбас розстрілюють під фашистські марші" - російських пропагандистів зловили на брехні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути