Ексклюзиви
четвер, 29 березня 2018 10:16

"Донбас потрібно буде відселяти" - розповіли про екологічну катастрофу

"Донбас потрібно буде відселяти" - розповіли про екологічну катастрофу
Радіонукліди із затопленої шахти "Юнком" потраплять у Сіверський Донець, а потім - в Азовське море. Фото з відкритих джерел

До екологічної катастрофи призведе затоплення підземними водами шахти "Юнком" на Донбасі, де зберігаються радіоактивні відходи.

Постраждає вся країна, а людей із Донбасу потрібно буде відселяти, розповіла еколог, Ольга Денищик "Обозревателю".

"На Донбасі зараз існує 35 шахт, які не функціонують і яким загрожує підтоплення, коли просто відключають насоси. Рівень води піднімається. Тому ситуація з шахтою "Юний комунар", на якій були ядерні випробування 1979 року, не є поодиноким випадком. Всього шахт, де зберігаються радіоактивні відходи, за даними міжнародних організацій, на Донбасі знаходиться чотири.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Витікає з-під крану": на Донбасі будинки затопило водою з метаном

Піднімаються шахтні води, там можуть бути радіонукліди. Коли ця вода піднімається вище, вона потрапляє в горизонти, з яких вода використовується для пиття, для зрошення. Потім вона потрапляє в найближчу річку - це басейн річки Сіверський Донець, потім Дон і потім все це спуститься в Азовське море. Те, що постраждає Азовське море і жителі, які там живуть - це однозначно", - сказала еколог.

Бойовики ДНР попередили, що 14 квітня зупинять відкачування води на шахті "Юнком", де 1979-го провели ядерний вибух.

Зараз ви читаєте новину «"Донбас потрібно буде відселяти" - розповіли про екологічну катастрофу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути