Ексклюзиви
середа, 24 січня 2018 12:33

Донбас ніколи не був російськомовним - історик

  На сході України частина населення все-таки україномовні і за етнічним складом - історик. Фото: радіо свобода
На сході України частина населення все-таки україномовні і за етнічним складом - історик. Фото: радіо свобода

Східні області України, які Росія вважає російськомовними, ніколи не були такими. Свого часу Українська Центральна Рада включила їх до складу України саме на тій підставі, що переважна більшість населяли її людей говорили по-українськи і були українцями.

Коментуючи заяву члена Ради федерації Росії з міжнародних справ Ігоря Морозова про те, що України як такої ніколи не існувало, що Крим ніколи не був у складі України і про те, що "ми дали вам вісім областей", історик сказав: "Що стосується областей , які вважаються російськомовними, то, перш за все, вони не російськомовні. Там велика частина населення все-таки україномовні і за етнічним складом - українці ", - розповідає "Обозревателю" головний науковий співробітник Інституту історії України НАНУ Станіслав Кульчицький.

Коли Українська Центральна Рада формувала територію України, "вона виходила з того, що українськими є ті території, де українці переважають, де вони становлять більшість населення" - на відміну від губернського поділу, яке лежало в основі Російської імперії, тобто "без урахування будь -яких національних утворень ".

Більшість українського населення вони встановили в 9 губерніях, включаючи Таврійську губернію. Саме тому, що на Кримському півострові українці не переважали, як це було на материковій частині Таврійської губернії, тоді, в 1917 році, Центральна Рада відмовилася від Криму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Vodafone зробили заяву щодо зв'язку на Донбасі

Росія болюче відреагувала на прийняття Верховною Радою закону про деокупацію Донбасу. Російські ЗМІ пишуть, що Цей закон в корені ламає логіку Мінського процесу, він намагається перекреслити цей процес. Україна приймає провокаційні закони. Цей закон ставить під сумнів все, що відбувалося до його прийняття. Також це обнуляє суть Мінського процесу - в юридичному полі якого стоять підписи глав ДНР і ЛНР Олександра Захарченко та Ігоря Плотницького. Також Київ всіма силами перекриває і відмовляється від ймовірності повернення донбаських політиків в сферу впливу решти України. Прийнятий Радою закон забиває ще один цвях у врегулювання на Донбасі, остаточно відрізаючи його від України.

Зараз ви читаєте новину «Донбас ніколи не був російськомовним - історик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути