пʼятниця, 06 серпня 2021 12:08

ДНР існувала в Донецьку з 2005 року, й усі про це знали - письменник з Донбасу

ДНР існувала в Донецьку з 2005 року, й усі про це знали - письменник з Донбасу
Письменник виїхав із окупації через чотири місяці. Фото надав Олексій Чупа

Український письменник з окупованої Макіївки на Донбасі Олексій Чупа виїхав звідти 2014 року напередодні Іловайської трагедії.

Його книжки "Бомжі Донбасу" й "10 слів про Вітчизну" увійшли до довгого списку премії Книга року ВВС. Фіналіст літературної премії ім. Джозефа Конрада 2015-го.

Gazeta.ua розповів про життя на Донбасі та настрої людей до окупації.

"Війна для мене стала логічним продовженням Майдану й усього, що було до цього. Режим Януковича - найгірше, що сталось із незалежною Україною. Швидко й безапеляційно згортали всі інститути свободи слова, ми перетворювалися на Росію. Я розвивався інтелектуально, а країна занурювалась у морок. Відчував, що мені в цьому незатишно і некомфортно", - розповідає письменник.

На місце проросійської влади прийшли проросійські бойовики, за словами Чупи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Письменник-переселенець розповів, що думає про Галичину

"Організація ДНР існувала в Донецьку з 2005 року й усі про це знали. Вони регулярно проводили нечисленні мітинги. Без підтримки Росії так би й залишились нікчемними. Місцеві не вірили, що може бути війна. Я - також. Здавалося, що це не вписується в логіку".

Повне інтерв'ю з Олексієм Чупою читайте в журналі "Країна" за 5 серпня.

Олексій Чупа прожив в окупації чотири місяці. Виїхав звідти 22 серпня. То були дні перед Іловайською трагедією. Усе виглядало так, що невизнаним республікам залишалося жити лічені тижні. Українська армія наступала з усіх боків, до нього на район почали прилітати снаряди. Мав відпустку, узяв речі й поїхав на Хмельниччину до дружини, яка гостювала в матері. Був упевнений, що повернеться вже у звільнену Макіївку. За кілька днів після приїзду зрозумів, що швидко цього не станеться.

Зараз ви читаєте новину «ДНР існувала в Донецьку з 2005 року, й усі про це знали - письменник з Донбасу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути