Ексклюзиви
середа, 26 вересня 2018 09:00

Демобілізувалася "шоста хвиля" військових

Демобілізувалася "шоста хвиля" військових
Два роки тому шоста хвиля мобілізованих українських військових повернулася із зони бойови дій на Донбасі додому. Фото: 5 канал

Президент України підписав указ про демобілізацію "шостої хвилі" військових, призваних на службу в АТО. Це сталося 26 вересня 2016-го.

"До кінця жовтня до своїх домівок та родин повернуться захисники Вітчизни, яких було мобілізовано минулого року протягом так званої "шостої хвилі". Підписав відповідний указ. Його виконання означатиме ще один крок у переході армії на професійну основу. Щойно буде звільнено останнього з "шостої хвилі", на фронті залишаться лише контрактники. Призовники за віком, як і тепер, не направлятимуться до зони АТО", - наголосив Петро Порошенко на своїй сторінці у Facebook.

Додому повернулися звільнені у запас військових, які були мобілізовані у 2014–2015 роках під час дії особливого періоду. Велика частина зіткнулася із труднощами адаптації до мирного життя: складно було влаштуватися на роботу, потребували медико-психологічно реабілітації, не завжди могли скористатися пільгами, які мають учасники бойових дій (так, приватні перевізники часто відмовляються безкоштовно везти українських військових, словесно ображають чоловіків та їхніх рідних).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ніхто не фіксує самогубства серед демобілізованих військових - Свириденко

У результаті в Україні понад тисяча військових, які брали участь в АТО, наклали на себе руки, каже голова комітету Верховної Ради України у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та людей з інвалідністю Олександр Третьяков. На початку квітня 2018-го військовий прокурор Анатолій Матіос озвучив інші цифри. За час проведення АТО щонайменше 554 особи вчинили самогубство. Уповноважений президента у справах ветеранів Вадим Свириденко пояснив це тим, що досі ніхто не веде статистики самогубств серед учасників бойових дій на Донбасі.

Тим часом колектив фахівців Інституту судової психіатрії склав психологічний портрет ветеранів АТО та ООС, схильних до суїцидів. Це чоловіки, яким переважно не виповнилося 30 років, більшість із них наклали на себе руки в стані алкогольного сп'яніння, більшість - за допомогою вогнепальної зброї. Здебільшого не мали роботи.

У Нацгвардії озвучили статистику самогубств серед бійців. На сьогодні є 4 такі випадки за поточний рік: один - у зоні АТО, один - на мирній території, у позаслужбовий час, один - у лікарні та ще один суїцид - у відпустці. 2015-го були 23 випадки суїцидів, а 2016 року - 15.

Зараз ви читаєте новину «Демобілізувалася "шоста хвиля" військових». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути