Ексклюзиви
четвер, 23 серпня 2018 12:00

Що Україна покаже на військовому параді: все про подію
10

24 серпня о 10:00 у центрі Києва пройде військовий парад, присвячений 27 річниці незалежності України.

Глядачі зможуть побачити розрахунки армійців різних підрозділів та їхню бойову техніку.

Танки на репетиції параду до 27-ї річниці незалежності України
Фото: Сергій Старостенко
Вперше участь у параді бере розрахунок з жінок-військовослужбовців
Зенітно-ракетні комплекси С-300
ЛІтаки на репетиції військового параду у Києві, 20 серпня
Оперативно-тактичний комплекс "Сапсан"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День Незалежності: розповіли, хто відвідає парад

4,5 тис. бійців будуть крокувати у нових беретах та з новими знаками розрізнення. Серед них - вперше в історії коробка з жінок-військовослужбовців. Також зміниться і вітання - замість "Бажаю здоров'я" лунатиме "Слава України".

Знаменні групи прибудуть із Грузії, Латвії, Естонії та Чехії. Парадні розрахунки - із США, Великої Британії, Молдови, Польщі, Румунії, Канади.

Заплановане нагородження бійців зірками Героя і присвоєнння офіцерських званнів. Бойові прапори вручать 93 механізованій бригаді "Холодний яр", 56 мотопіхотній бригаді, 15-й бригаді транспортної авіації, 3 окремому полку спеціального призначення, 21-й окремій бригаді охорони громадського порядку Нацгвардії, 30-й окремій механізованій бригаді та 3 загону Прикордонних військ.

Вперше з 2009-го в небо підніметься бойова авіація. У параді братимуть участь літаки Іл-76МД, Су-27, Су-24М (МР), Су-25 і МіГ-29, а також вертольоти Мі-8 та Мі-14. Втім, поява літаків безпосередньо на параді залежатиме від погодних умов.

У колонах поїдуть бойові машини піхоти, бронетранспортери БТР-3ДА, БТР-70 ДІ, протитанкова гармати "Рапіра" та "МСТА-Б", батареї самохідних гаубиць "Гвоздика", "Акація", "Піон", реактивні системи залпового вогню "Верба" та "Ураган". Зенітно-ракетні комплекси представлені бойовими машинами "Тунгуска", "Стріла", "ТОР", "БУК-М1" та С-300.

З колісних броньовиків - "Дозор-Б", "Варта" та "Козак-2" з протитанковими комплексами "Стугна-П" і "Корсар". Деякі машини обладнані пусковими установками для безпілотних авіаційних комплексів "Фурія", "Лелека" і ПД-1. Також будуть санітарні автомобілі Hammer і "Богдан", вантажівки МАЗ та КрАЗ.

Серед новинок - самохідна гармата "Богдана", тактичний ракетний комплекс "Сапсан", машина управління артилерією "Оболонь-А", автоматизований звукометричний комплекс артилерійської розвідки "Положення-2".

Також парадними розрахунками поїде зброя, яку надали Україні партнери, - протитанкові комплекси "Javelin" та американські контрбатарейні радари.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пишну репетицію військового параду зняли з дрона

У колоні також будуть нові модернізації українських танків Т-64 та Т-72. Їх очолюватиме найновіший танк - "Оплот".

Увечері прозвучать артилерійські салюти 10 залпами гармат із вогневої позиції, розташованої на Трухановому острові.

На Михайлівській площі працюватиме виставка новітніх розробок українського воєнпрому.

Запорізька 55 артилерійська бригада отримає назву з нагоди Дня Незалежності України. Під час військового параду їй присвоять офіційну назву "Запорізька Січ". 56 мотопіхотна бригада, куди входять запорізькі 23-й та 37-й батальйони, отримає назву "Маріупольська". 3-й полк спецпризначення – "Святослава Хороброго".

Зараз ви читаєте новину «Що Україна покаже на військовому параді: все про подію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути