Ексклюзиви
пʼятниця, 20 вересня 2019 18:29

Що таке "формула Штайнмаєра" і чому вона збурила Україну

В Києві біля Офісу президента зібралось біля тисячі активістів, які вимагали заборонити введення так званої "формули Штайнмаєра" у переговорах з Росією.

Автор: Сергій Старостенко
  Але до них не вийшли представники влади
Але до них не вийшли представники влади

Що таке "формула Штанмайєра"?

Це план дій для запровадження Мінських угод на окупованій частині Донбасу.

Заходи розробив у 2015 році Франк-Вальтер Штайнмаєр - міністр закордонних справ Німеччини у 2013-2017 роках. Він був членом 4-сторонньої контактної групи "нормандського формату" за участью Німеччини, Франції, України та держави-окупанта Росії.

Одним з пунктів Мінських угод були вибори на окупованих територіях та визнання за Донбасом особливого статусу.

Вони мали проводитися за українським законодавством, доступом місцевих жителів до українських ЗМІ, допуском на вибори українських партій та інші права і свободи громадян України.

Росія порушила угоди і провела на території ОРДЛО свої так звані вибори.

Ватажками бойовиків стали Олександр Захарченко (ліквідований 31 серпня 2018-го - Gazeta.ua) та Ігор Плотницький (з 2018 року переховується у Росії. Gazeta.ua).

По суті, Штайнмаєр у 2015 році запропонував наступні дії:

Повне і стале припинення бойових дій на Донбасі

Виведення російських військ, роззброєння незаконних формувань.

Передача кордону Україні, або миротворцям ООН і ОБСЄ, з подальшою передачею Україні.

Лише після цього проведення виборів за українським законодавством.

Автор: Сергій Старостенко
  Люди були роззлючені рішенням голови МЗС Вадима Пристайка
Люди були роззлючені рішенням голови МЗС Вадима Пристайка

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пояснили, за яких умов запрацює "формула Штайнмайєра" на Донбасі

Чому про неї заговорили?

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко 18 вересня погодився на "формулу Штайнмаєра".

"Ми домовилися про "формулу Штайнмаєра" на зустрічі радників 2 вересня. Закон про особливий статус вступає в дію в попередньому форматі на момент проведення виборів, а остаточно набуває чинності після рішення БДІПЛ ОБСЄ про визнання виборів чесними", - заявив Пристайко.

Додав, що визнають вибори дійсними, якщо вони відповідатимуть стандартам ОБСЄ.

17 вересня в штабі ООС генерал Володимир Кравченко заявив про проведення робіт з підготовки до повного розведення військ. Додали, що відведуть війська вздовж всієї лінії фронту.

Після цього в Генштабі відмовились пояснити всю свою заяву.

Виступив лише міністр оборони Андрій Загороднюк, він сказав, що розведення буде відбуватися ділянками.

"Це не відступ, а розведення. По-перше, воно не буде розводитися одночасно всюди. Це буде ділянками. І буде нагляд за тим, щоб це робилося з обох боків. І це абсолютно критично. Тобто це не відступ абсолютно", – сказав він.

Автор: Сергій Старостенко
  Якщо Україна імплементує "формулу Штанмайєра", то відбудовуватиме Донбас самотужки, а з РФ знімуть санкції
Якщо Україна імплементує "формулу Штанмайєра", то відбудовуватиме Донбас самотужки, а з РФ знімуть санкції

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вибори на Донбасі: Пристайко прокоментував голосування переселенців

Чому це невигідно для України?

Якщо формулу Штанмайєра імплементують, то українці будуть відновлювати Донбас за власний кошт.

"Питання відновлення інфраструктури ляже на Україну, а не можливих західних інвесторів. А вимагати репарацій в РФ, якщо ми оберемо цей крок, ми більше не зможемо. Тобто українці добре це відчують власним гаманцем, бо сума, яку необхідно витратити на відновлення Донбасу сягає кількох десятків мільярдів долларів", - каже військовий експерт Дмитро Снєгірьов в коментарі Gazeta.ua.

Одним з пунктів "формули Шанмайєра є місцеві вибори. Для того, аби їх провести всім учасникам передвиборчої кампанії повинна бути гарантована безпека, допуск до ЗМІ.

"А для нас це бомба уповільної дії тому що нам пропонують закріпити зміни в конституції та встановити конфедеративний устрій нашої країни. Навіть не федеративний. При такому розкладі ми отримаємо над тими територіями умовний суверенітет. Разом із цим бойовики 1 та 2 армійського корпусів стануть так званою народною міліцією, а економіка регіону буде інтегрована в РФ. Окрім цього на в тих містах вже проживає більше 60 тис. носіїв російського громадянства. Таким чином РФ буде мати важелі впливу не тільки на зовнішню, а й на внутрішню політику України і зможе знов напасти на нас під приводом захисту громадян РФ", - додає експерт.

Україна може відмовитися від формули Штанмайєра, оскільки не виконані ключові вимоги для проведення виборів.

"Тобто це калька абхазького сценарію, який РФ відпрацювала в Абхазії та Осетії. Тільки тоді це називалося планом Кофі Аннана, або Бориса Єльцина, або Бориса Березовського, що був тодішнім керівником ОБСЄ. Але суті це не міняє - частина територій опиняється або під протекторатом РФ, або під окупацією РФ. Ось в цьому небезпека від формули Штанмайєра", - каже Снєгірьов.

Що про це говорить у Зеленського?

У команді президента України Володимира Зеленського заявили, що міністр закордонних справ Вадим Пристайко створив "фейк".

"Я думаю, пан Пристайко щось придумав. Я сам не займаюсь цим питанням, але всі ми переживаємо щодо цього процесу і я багато людей питав і в Офісі Президента, вони кажуть: нічого такого немає", - зазначив голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія.

"Представник України в тристоронній контактній групі зазначив, що українська сторона не має принципових заперечень по суті так званої формули Штайнмайєра щодо місцевих виборів", - каже Дарка Оліфер, прес-секретар глави української делегації в Мінську Леоніда Кучми.

Реалізація цієї формули можлива лише за умови виконання наступних пунктів:

• Повне припинення вогню, забезпечення ефективного моніторингу СММ ОБСЄ на всій території України;

• Виведення з території України збройних формувань, іноземних військ і військової техніки; розведення сил і засобів уздовж всієї лінії зіткнення;

• Забезпечення роботи Центральної виборчої комісії України, українських політичних партій, ЗМІ та іноземних спостерігачів;

• В становлення контролю над непідконтрольною Україні ділянкою українсько-російського кордону і виконання інших пунктів, передбачених українським і міжнародним законодавством і Мінській угоді".

Місцеві вибори в окупованих районах Донецької та Луганської областей проводитимуть за українським законодавством. Українське законодавство не передбачає самопроголошених ЛНР і ДНР.

Так міністр закордонних справ Вадим Пристайко відповів на питання "Європейської правди" щодо того, хто має контролювати територію на момент виборів.

"Вибори проводитимуть на основі українського закону про вибори. Ми не можемо собі уявити, яким чином їх проводити у цьому випадку. Український закон не передбачає жодних ЛНР і ДНР, жодних іноземних збройних формувань. Це – вичерпна відповідь", — сказав він.

Зараз ви читаєте новину «Що таке "формула Штайнмаєра" і чому вона збурила Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути