середа, 20 вересня 2017 13:27

Що приховує закон про реінтеграцію Донбасу

Що приховує закон про реінтеграцію Донбасу
Патріотичний напис в окупованому Донецьку

У мережу потрапив повний текст закону про реінтеграцію Донбасу.

Його "РБК-Україна" передала 41-річна Оксана Сироїд, заступник голови Верховної Ради України.

Основні положення закону розробили ще у липні 2017-го. А от перехідні, які впливають на всі пункти закону, Адміністрація президента підготувала нещодавно. Їх узгоджували із західними партнерами. Зараз повний текст закону переслали посольствам країн-партнерів й чекають візування.

Перехідні положення передбачають низку змін у вже існуючих законодавчих актах.

1. Змінюється термін дії військово-цивільних адміністрацій (ВЦА). Чинний закон говорить, що ВЦА можуть діяти увесь період проведення АТО плюс 6 місяців після закінчення операції. Але не більше 3-х років з моменту набрання законом чинності. У новій редакції свої повноваження ВЦА втрачають одразу після скасування воєнного стану.

2. Особливий порядок на тимчасово окупованих територіях введуть тимчасово на 1 рік з дня набрання чинності законом про реінтеграцію Донбасу.

3. Президентові дозволяють своїм указом про введення на території військової адміністрації припиняти повноваження обласної ради, її виконкому, посадових осіб або держслужбовців в органах місцевого самоврядування. Указ президента про введення військових адміністрацій також припиняє повноваження районого ради, селищних, міських, сільських рад.

4. Воєнний стан буде запроваджений на всій території України, а не тільки в зоні АТО.

5. У день запровадження воєнного стану повноваження всіх органів влади припиняються. Керівництво територіями, на яких введений воєнний стан, здійснюватиме спільний оперативний штаб ЗСУ під загальним командуванням Генштабу ЗСУ.

5. Список осіб, яким можуть надати статус "інвалід війни", розширили. Тепер це резервісти, військовослужбовці у відставці та чинні військовослужбовці ЗСУ, нацгвардійці, працівники СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Державної прикордонної служби, Держспецслужби по транспорту, Держспецзв'язку, військові прокурори, рядові та офіцери підрозділів оперативної підтримки порядку на території АТО, службовці органів влади, відповідальні за оподаткування, митний контроль, а також поліцейські та інші співробітники МВС, ГСЧС, інших воєнізованих законних формувань, які захищали суверенітет і незалежність України. Підставою стане медичний висновок про травми, струс мозку та каліцтва, отримані при безпосередній участі в боротьбі з тероризмом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У законі про реінтеграцію слова "війна" не буде

"Законопроект не досконалий. Стосується тільки Донецької та Луганської областей і жодним чином не згадує про Крим. Це неправильно. Тим більше в проекті є непослідовності. Згадують, що російська військова агресія почалася 20 лютого. Але почалася вона 20 лютого саме в Криму, але жодної згадки про нього тут немає.

Основна мета законопроекту - введення воєнного стану, миротворців, проведення на окупованому Донбасі виборів і швидке надання цим територіям особливого статусу", - каже 41-річна Оксана Сироїд.

16 вересня лідер "Свободи" Олег Тягнибок говорив про деокупацію Донбасу. Головні тези - повна блокада захоплених Росією територій Донбасу і Криму, недопущення надання їм "особливого статусу" та жодних виборів до повної деокупації. Після звільнення від московських окупантів – перепаспортизація населення, перевірка на співпрацю з окупантами, суди над зрадниками і позбавлення громадянства України колаборантів, конфіскація награбованого і захист прав переселенців, які повертаються додому.

Зараз ви читаєте новину «Що приховує закон про реінтеграцію Донбасу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути