Ексклюзиви
понеділок, 23 вересня 2019 20:17

Чим загрожує "формула Штайнмайєра"

Імплементація так званої "формули Штайнмайєра" призведе до подальшого розколу України.

Її можна не приймати, бо вона суперечить основним принципам ОБСЄ, каже в інтерв'ю Gazeta.ua активіст, співголова громадської ініціативи "Права справа" Дмитро Снєгирьов.

19 вересня в Києві біля Офісу президента зібралось біля тисячі активістів. Їх обурила заява міністра закордонних справ України Вадима Пристайка про ніби-то погодження на імплементацію "формули Штайнмаєра".

Автор: Главком
  Дмитро Снєгирьов - співголова Громадської ініціативи "Права Справа". Історик, юрист. Уродженець Луганської області
Дмитро Снєгирьов - співголова Громадської ініціативи "Права Справа". Історик, юрист. Уродженець Луганської області

Пане Дмитро, чим так звана "формула Штайнмайєра" небезпечна для України?

За цією формулою особовий статус окупованим територіям нададуть і закріплять, коли ОБСЄ визнає ці вибори демократичним волевиявленням людей. Потім Верховна Рада визнає цей статус на законодавчому рівні.

Вибори на окупованих територіях відбуваються на момент присутності російських військ. Разом із цим на території Донбасу діють озброєні 1 та 2 армійські корпуса.

Небезпека криється в тому, що нам, таким чином, пропонують на Конституційному рівні встановити конфедеративний устрій нашої країни. Навіть не федеративний. Таким чином ми отримаємо умовний суверенітет та території, які контролювати не зможемо. Тобто буде наша символіка, так, але ось ці ті 1-2 АК стануть так званою народною міліцією, економіку цих територій інтегрують у Росію. Разом із тим на території окупованого Донбасу вже більше 60 тисяч людей мають російські паспорти, тобто є носіями російського громадянства. Це дасть росіянам право в будь-який момент вдертися на нашу землю. Але цього разу будуть захищати вже не носіїв російської мови, а своїх громадян. Таким чином РФ буде контролювати нашу зовнішню та внутрішню політику.

Формула Штайнмайєра є калькою на Абхазький сценарій, що Росія свого часу успішно відпрацювала в Абхазії та Осетії.Але в той час вона називалася на честь 7-го генерального секретаря ООН Кофі Аннана, або Бориса Єльцина, або Бориса Березовського, що був тодішнім керівником ОБСЄ. Але суті це не міняє - в разі виконання умов такої формули частина територій опиняється або під протекторатом, або під окупацією РФ. Ось в цьому небезпека від "формули Штайнмайєра".

Також може виникнути політичний сепаратизм. З'явиться прецедент і за цими так званими республіками можуть виникнути угорська, румунська, бесарабська республіка. В цьому власне і головне чому її не можна навіть розглядати. Це створює прецеденти для подальшого розколу України.

Ми можемо від неї відмовитися?

Ми можемо від цього відмовитися, бо наявність бойовиків заперечує всі принципи ОБСЄ. Наприклад безпекові умови -, ніхто не може зараз гарантувати безпеку виборчого процесу. А це порушення принципу рівних умов, доступу до вільних ЗМІ. Але на окупованих територіях лише терористичні ЗМІ.

Там декілька пунктів, які не підпадають під принципи ОБСЄ тут ми маємо апелювати тим, що вимоги РФ неприйнятні саме з позиції ОБСЄ. Маємо перевести стрілки на ОБСЄ. Не ми проти, а не відповідність цих виборів принципам ОБСЄ.

Автор: росзмі
  Франк-Вальтер Штайнмаєр - міністр закордонних справ Німеччини у 2013-2017 роках. Він був членом 4-сторонньої контактної групи "нормандського формату" за участью Німеччини, Франції, України та держави-окупанта Росії.
Франк-Вальтер Штайнмаєр - міністр закордонних справ Німеччини у 2013-2017 роках. Він був членом 4-сторонньої контактної групи "нормандського формату" за участью Німеччини, Франції, України та держави-окупанта Росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що таке "формула Штайнмаєра" і чому вона збурила Україну

Навіщо на окупованих територіях проводити вибори?

Чесно кажучи я теж цього не розумію, бо на тих територіях навіть за довоєнних часів проукраїнські партії майже не підтримували. Раніше цей показник був на рівні арифметичної похибки - 4-5%, а зараз підтримувати Україну буде 0,1 % виборців. Тобто казати про якійсь вибори на ворожій території, при тому, що потенційні виборці виїхали на нашу територію, а це 1,5 млн. людей, це ну як мінімум повна дурня.

Як імплементацію "формули Штайнмайєра" на собі відчують прості українці?

Це сильно вдарить по їх гаманцю, бо питання відновлення зруйнованого Росією Донбасу ляже на них. Відновлення цих територій сягає декількох десятків мільярдів доларів. В разі, якщо "формулу" виберуть, західні інвестори відмовляться допомагати нам, а з РФ ми вже не зможемо вимагати відшкодування збитків за все, що вона зруйнувала.

Зросте рівень інфляції, таким чином в пересічних громадян зменшиться купівельна спроможність.

В разі імплементації, що буде з антиросійськими санкціями?

Звичайно знімуть. Можуть залишити за окупацію Криму, але буде дуже складно пояснювати їх доцільність.

Автор: ВВС
  Учасники 4-х сторонньої контактної групи у Мінську. Президент України Петро Порошенко, канцлер Німеччини Ангела Меркель, президент Франції Еммануель Макрон та Путін
Учасники 4-х сторонньої контактної групи у Мінську. Президент України Петро Порошенко, канцлер Німеччини Ангела Меркель, президент Франції Еммануель Макрон та Путін

До речі про Крим, що буде з окупованим півостровом?

У "формулі Штайнмайєра" його не згадують взагалі. Це, до речі, ще один підводний камінь, який РФ підготувала для нас. Питання ТОТ Крим винесли за дужки і якщо "формулу" імплементують, то ми фактично визнаємо його російським.

Україна мала можливість запропонувати свій варіант рішення конфлікту?

Не могла, а мала. Ми повинні були запропонувати свою дорожню карту, своє бачення а ми не пропонуємо цього. То, що наразі називають планом Зеленського це малі тактичні кроки. Тому що розведення військ у Станиці Луганський це не деокупація. Війська ЗСУ відвели, оскільки західні інвестори допомагають нам відновити міст через річку Сіверський Донець.

Почати виплачувати пенсії всім жителям окупованого Донбасу ми не можемо. Робити процедуру верифікації раз у рак це не правильно, тому що таким чином ми не можемо перевірити чи жива ця людина, чи хтось за неї отримує ті гроші. Є таке поняття - пенсійний туризм, коли по картках забирають пенсії, а потім вивозять готівку на окуповані території невідомо кому. Тому це не можна назвати планом, оскільки план має передбачати повернення всіх окупованих Росією територій.

Що таке "формула Штанмайєра"?

Це план дій для запровадження Мінських угод на окупованій частині Донбасу.

Заходи розробив у 2015 році Франк-Вальтер Штайнмаєр - міністр закордонних справ Німеччини у 2013-2017 роках. Він був членом 4-сторонньої контактної групи "нормандського формату" за участью Німеччини, Франції, України та держави-окупанта Росії.

По суті, Штайнмаєр у 2015 році запропонував наступні дії:

Повне і стале припинення бойових дій на Донбасі

Виведення російських військ, роззброєння незаконних формувань.

Передача кордону Україні, або миротворцям ООН і ОБСЄ, з подальшою передачею Україні.

Лише після цього проведення виборів за українським законодавством.

Зараз ви читаєте новину «Чим загрожує "формула Штайнмайєра"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути