середа, 24 квітня 2019 20:28

"Це привід розірвати дипломатичні стосунки" - Яременко

"Це привід розірвати дипломатичні стосунки" - Яременко
Український дипломат і громадський діяч Богдан Яременко. Фото: Радіо.Свобода

Видача мешканцям окупованих територій паспортів РФ не є приводом для військового втручання на територію України, сказав в коментарі Gazeta.ua дипломат Богдан Яременко.

"Ми і так знали, що Росія це держава-окупант і згідно з міжнародним правом вона зобов'язана забезпечувати громадян на окупованих нею територіях. Росія зараз фактично це підтвердила, бо до цього відмовлялася від того, що окупувала Донбас. Тепер ми можемо вимагати в Росії звільнення окупованих територіях. Це щє один сигнал для міжнародного співтовариства про те, що на справді там відбувається", - говорить Яременко.

Видаючи паспорти укранцям Путін намагається показати свою владу в окупованому регіоні. На думку експерта видача паспортів є підготовкою до діалогу з новим президентом України.

"Це не пов'язано з військовим вторгненням. Анексувати цю територію вона може в будь-який момент: організувати фейковий референдум, зібрати терористичний парламент тощо. Росія намагається показати, що вестиме переговори з позиції сили. Це спроба зробити Зеленського більш говірливим і поступливим", - додає він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Паспорти РФ на Донбасі: з'явилась реакція США

Видача паспортів держави агресора суперечить Мінським домовленостям. За дорученням Петра Порошенка Україна звернулася до ради безпеки ООН.

"Ці дії з боку РФ є підставою для розірвання дипломатичних відносин. В міжнародному співтоваристві видача українцям російських паспортів має стати приводом обговорюванням та сигналів", - підсумував дипломат.

Жителям окупованого Донбасу видаватимуть російські паспорти.

Президент Росії Володимир Путін підписав відповідний указ.

Зараз ви читаєте новину «"Це привід розірвати дипломатичні стосунки" - Яременко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути