середа, 25 січня 2023 07:34

Спецтема: Війна Росії проти України

Бої за Бахмут, Сватове і Кремінну: показали свіжі карти війни в Україні
4

Збройні сили України ведуть бої за контроль траси на Сватове Луганської області.

Росіяни тим часом не полишають спроб просунутися на околиці Бахмута на Донеччині, свідчать свіжі карти американського Інституту вивчення війни (ISW).

На Луганщині армія РФ продовжує обмежені контратаки вздовж лінії Сватове – Кремінна, а ЗСУ не припиняють контрнаступу в районі Кремінної. Водночас російські сили й надалі перекидають велику кількість мобілізованих військовослужбовців на передову.

Українські війська ведуть бої за контроль над трасою Н-26, яка веде до Сватового. Намагаються утримати позиції в районі Новоселовського та витіснити російські війська з цього району, щоб відновити контрнаступ. ЗСУ продовжують використовувати невеликі групи, щоб зайняти позиції в лісах навколо Кремінної та вести піхотні атаки на Кремінну з півдня.

Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Фото: understandingwar.org
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків

Донецький напрямок залишається найгарячішою точкою фронту. Українські війська відбили атаки окупантів у районі Бахмута, у межах 22 км на північний схід від Бахмута в районі Білогорівки, Роздолівки та Червоної Гори, а також за 7 км на південний захід від міста біля Кліщіївки.

Кадри з геолокацією, опубліковані 23 січня, вказують на те, що армія РФ просунулася на захід від Підгородного, що в 5 км на північний схід від Бахмута, і контролюють населений пункт.

Так звані російські блогери стверджують, що бойовики ПВК "Вагнер" продовжували спроби наступу на південній, північній та східній околицях Бахмута. На кадрах з геолокацією за 23 січня видно російські сили на південь від Бахмута та на захід від Кліщіївки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Одразу три "Алігатора" і СУ-25: повідомили переможні новини з фронту

Російські джерела продовжують хибно стверджувати, що війська РФ перекривають українські наземні шляхи сполучення до Бахмута. Експерти ISW вважають, що окупанти не змогли перерізати більшість українських шляхів.

Окупанти також продовжили наступальні дії в районі Авдіївки та Донецька. ЗСУ відбили атаки російських військ у районі Новобахмутівки в 14 км на північний схід від Авдіївки та за 32 км на південний захід від Авдіївки в районі Красногорівки, Водяного та Мар'їнки.

Геолокаційні кадри, опубліковані 17 та 23 січня, показують, що російські війська вийшли на околиці Водяного в 7 км на південний захід від Авдіївки. Також ЗСУ завдали удару за допомогою HIMARS по залізничній інфраструктурі в Іловайську, що 14 км на схід від Донецька, у ніч проти 24 січня.

Російські джерела стверджували, що 24 січня російські війська почали наступ у районі Вугледару. Імовірно, ця заява призначалася для створення позитивних наративів, аби відвернути увагу від відсутності прогресу в Бахмуті.

На півдні спецназ ЗСУ здійснив рейд лівобережжям Херсонської області у районі Нової Каховки. ЗСУ виявили російський передовий пункт дислокації та знищили командний пункт ворога. Окупанти ж продовжили завдавати обмежених ударів у Запорізькій області.

Російські війська перевезли 450 поранених до шпиталю у Дніпрорудному Запорізькій області (в межах 30 км від передбачуваної лінії фронту) після невстановлених боїв з українськими військами, підтверджуючи російські повідомлення про те, що останнім часом у Запорізькому секторі велися бойові дії.

Російський диктатор Володимир Путін намагається створити нові умови для продовження затяжної війни проти України. Російська Федерація, імовірно, готує рішучі стратегічні дії 2023 року, вважають аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW).

Мова про можливий черговий великий наступ армії РФ. Рішучі стратегічні дії поточного року можуть проявитися у кількох можливих курсах дій, які не виключають один одний.

Зараз ви читаєте новину «Бої за Бахмут, Сватове і Кремінну: показали свіжі карти війни в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути